Thursday 15 September 2011

Ασιατικό ενδιαφέρον για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα εξέφρασαν ανώτατα στελέχη ξένων επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης στρογγυλής τραπέζης για την καινοτομία στην παραγωγή ενέργειας, που διοργάνωσε στο πλαίσιο της Συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Τάλιεν της Κίνας, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, η οικονομική επιθεώρηση Harvard Business Review και ο Κινεζικός όμιλος ΜΜΕ, Caixin Media.

Το πλέον έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από ασιάτες επενδυτές, οι οποίοι εστίασαν στην περίπτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και των καινοτόμων τεχνολογιών διαχείρισης ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχε ως ομιλήτρια η αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, της πολιτικής και της επιστημονικής κοινότητας διερεύνησαν καινοτόμες τεχνολογίες, που θα βοηθήσουν στη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και στην παραγωγή ενέργειας με περιβαλλοντικά φιλικό, κοινωνικά ηθικό και οικονομικά υπεύθυνο τρόπο, δεδομένης της διαρκούς αύξησης της ενεργειακής ζήτησης.

Η κα. Αυγερινοπούλου απευθυνόμενη στους συνέδρους ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνολογία μετατροπής του διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμο. Προς αυτή την κατεύθυνση σοβαρά ερευνητικά αποτελέσματα έχουν ήδη φέρει καθηγητές, όπως ο Δρ. Στήβεν Πολάσκι από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Princeton, αλλά και Ευρωπαίοι ερευνητές.

Η αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος προσέθεσε ότι χρειάζεται άμεσα να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αξιοποίηση άλλων μορφών ενέργειας, όπως η γεωθερμία. Η κα. Αυγερινοπούλου σημείωσε εξ’αλλου, ότι για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής έρευνας χρειάζεται επανασχεδιασμός των μεταπτυχιακών σπουδών, με έμφαση στην οικονομική του περιβάλλοντος και τη βιομηχανική οικολογία.

Παράγοντες της βιομηχανίας παρουσίασαν στο «brainstorming» έρευνες, που διεξάγουν σε αυτό-φορτιζόμενες συσκευές, με στόχο να κόψουν την εξάρτησή τους από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ηδη, επιστήμονες εργάζονται πάνω σε αυτό-φορτιζόμενα κινητά τηλέφωνα.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/d8d628ae-1432-45f8-870c-b14df2100ad9

No comments: