Thursday 15 September 2011

Η Λιθουανία συμβουλεύεται την Ισλανδία για την γεωθερμία

Τι έγινε όταν ο Πρωθυπουργός της Ισλανδίας Johanna Sigursdottir, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Λιθουανίας κα Dalia Grybauskaite, για να συζητήσουν για την ενεργειακή πολιτική;

Η συνάντηση έγινε στην Ισλανδία όπου εκεί οι δύο ηγέτες επισκέφτηκαν το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Hellisheidi, το οποίο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα γεωθερμικής ενέργειας στον κόσμο.

Η Λιθουανία αναζητά πληροφορίες σχετικά με το πώς μια μικρή χώρα μπορεί να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και να εφαρμόζει φιλόδοξα ενεργειακά έργα. Η Ισλανδία έχει μια από τις πιο φιλόδοξες βιομηχανίες γεωθερμικής ενέργειας στον κόσμο.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο Grybauskaitė:

Η Λιθουανία έχει επίσης πόρους για την ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας, αλλά δεν έχει ακόμη την πλήρη αξιοποίηση αυτών των πόρων. Με τη βοήθεια των προηγμένων τεχνολογιών και την εμπειρία των άλλων χωρών, η ζητούμενη ενέργεια θα μπορούσε να δημιουργηθεί, από τα γεωθερμικά νερά της δυτικής Λιθουανίας.

Προς το παρόν, η Λιθουανία έχει μόνο ένα γεωθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το Geoterma στην περιοχή Klaipėda, το οποίο έχει περιορισμένες δυνατότητες παραγωγής.

Η Πρόεδρος της Λιθουανίας δήλωσε:

Οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν προχωρήσει αρκετά στην ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Τοποθετημένη στο σημείο που χωρίζεται η Ευρωπαϊκή-Αμερικανική τεκτονική πλάκα, η Ισλανδία εκμεταλλεύεται την μοναδική γεωλογική δομή της, χρησιμοποιώντας τη θερμότητα όπως ένας θερμοσίφωνας, για την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα ευρηματικότητας και αποδοτικότητας της χρήσης και χειρισμού του τομέα ενέργειας και η Λιθουανία θα πρέπει να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Η_Λιθουανία_συμβουλεύεται_την_Ισλανδία_για_ την_ Γεω θερμία

No comments: