Thursday 15 September 2011

Τούρκικο πολιτικό παζάρι για οφειλές της ΔΕΠΑ στην Bota

Διαρροές και δηλώσεις πολιτικής «προέλευσης» κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους στα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, σχετικά με οφειλές που φέρεται να διεκδικεί η Τουρκική Botas από τη ΔΕΠΑ, οι οποίες σύμφωνα με τα δημοσιεύματα φτάνουν τα 300 εκατ. δολάρια. Παρότι επί της ουσίας το διαφιλονικούμενο ποσό είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρό, η υπόθεση παίρνει άλλη διάσταση από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της ελληνικής επιχείρησης, και η κυβέρνηση βιάζεται να προχωρήσει.

Σύμφωνα ωστόσο με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, η πραγματική διαφορά είναι πολύ μικρή, ενώ για το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής που εμφανίζεται να διεκδικεί η BOTAS, η ΔΕΠΑ δεν έχει διαφωνία, αντίθετα έχει κάνει σχετική πρόβλεψη στις οικονομικές της καταστάσεις.

Η υπόθεση αφορά στην τιμή με την οποία προμηθεύτηκε φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ από το 2007 έως σήμερα, με τους τούρκους να διεκδικούν αναδρομική αναθεώρηση της τιμής και να θέλουν να πάνε την υπόθεση σε διεθνή διαιτησία.

Το Ιστορικό

Στη σύμβαση προμήθειας αερίου μεταξύ της ΔΕΠΑ και της τουρκικής BOTAS προβλέπεται ότι η όποια συμφωνία για αναθεώρηση τιμής στη σύμβαση μεταξύ BOTAS και της προμηθεύτριάς της αζερικής SOCAR εφαρμόζεται και στη Σύμβαση ΔΕΠΑ - BOTAS. Η νέα τιμή μπορεί να ισχύσει αναδρομικά από την ημερομηνία ενεργοποίησης της αναθεώρησης. Η σύμβαση προβλέπει ότι η καταβολή αναδρομικών ποσών για να πληρωθεί θα πρέπει να υποστηρίζεται από σχετικά έγγραφα και αποδεικτικό υλικό που θεμελιώνουν την απαίτηση, δηλαδή να αποδεικνύουν ότι έχουν πληρωθεί προς τον προμηθευτή της BOTAS. Μέχρι σήμερα η τουρκική πλευρά δεν έχει προσκομίσει τα σχετικά έγγραφα. Οι όποιες οφειλές είναι έντοκες.

Στις 11 Απριλίου 2008, η BOTAS ενημέρωσε εγγράφως την ΔΕΠΑ σχετικά με την υποβολή αιτήματος της SOCAR για αναθεώρηση τιμής στη μεταξύ τους σύμβαση, με έναρξη ισχύος από 15 Απριλίου 2008 και ζήτησε αναθεώρηση τιμής στη σύμβαση με τη ΔΕΠΑ.

Με επιστολή της στις 7 Οκτωβρίου 2010, η BOTAS ενημέρωσε τη ΔΕΠΑ για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με την SOCAR, που προβλέπει αναδρομική αναθεώρηση τιμής στη μεταξύ τους σύμβαση με ισχύ από 15 Απριλίου 2008 και ζήτησε αντίστοιχη αναδρομική αναθεώρηση τιμής στη σύμβαση με τη ΔΕΠΑ.

Μετά από ενδελεχή νομική εξέταση του θέματος με τη βοήθεια εξειδικευμένων διεθνών και εγχώριων νομικών γραφείων η ΔΕΠΑ θεώρησε ότι είναι λογική η αποδοχή τόσο της νέας τιμής, όσο και της αναδρομικότητάς της από 15/4/2008, διατήρησε όμως τις επιφυλάξεις της για την εγκυρότητα και ουσία ενός άλλου αιτήματος της Τουρκικής πλευράς, της αναθεώρησης μιας παραμέτρου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη χρήση του δικτύου.

Η ΔΕΠΑ πρότεινε επισήμως να πληρώσει την αναδρομική αναθεώρηση της τιμής αερίου από 15 Απριλίου 2008, και την αναδρομική αναθεώρηση χρήσης δικτύου από 7 Οκτωβρίου 2010, με βάση ελέγξιμα στοιχεία κόστους και παραδοχών. Το ύψος της πληρωμής ανέρχεται σε 257 εκ USD για τα αναδρομικά μέχρι τις 30 Απριλίου 2011 το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό περί το 85% του ποσού που απαιτεί η BOTAS.

Η Τουρκική πλευρά δέχεται να πληρώσουμε τα αναδρομικά της τιμής και θέλει να πάει σε διαιτησία τα υπόλοιπα. Η ΔΕΠΑ πιστεύει ότι στην διαιτησία θα δικαιωθεί.

Το κρυφό χαρτί της ΔΕΠΑ

Πέραν τούτων, το… «κρυφό» χαρτί της ελληνικής εταιρείας είναι ότι προτείνει να υπάρξει διευθέτηση της όποιας διαφοράς με επιστροφές σε είδος, δηλαδή από τις περίσσειες ποσότητες αζέρικου αερίου που διαθέτει η ΔΕΠΑ σύμφωνα με τη σχετική option και όχι με μετρητά.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΠΑ έχει προχωρήσει στο σχηματισμό πρόβλεψης, για ποσό που θεωρεί νόμιμο και το οποίο σε περίπτωση που τελικά υλοποιηθεί η «απειλή» για προσφυγή σε διαιτησία, δε θα απαιτηθεί να καταβληθεί σε διάστημα μικρότερο των 2 έως 3 ετών, έως ότου δηλαδή εκδοθεί η απόφαση της διαιτησίας.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/43420f05-524b-4254-8559-d564cb045ad3

No comments: