Monday 25 November 2013

Τουρκία: Ενεργειακός κόμβος μέσα σε 10-15 χρόνια η Τουρκία

Η Τουρκία είναι εκ των πρωταγωνιστών για την υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου, ο οποίος θα μεταφέρει κασπιανό αέριο στην Ευρώπη, αναγνώρισε ο Μάικλ Χόφμαν, διευθυντής εξωτερικών σχέσεων της κοινοπραξίας του αγωγού ΤΑΡ, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

«Η Τουρκία μπορεί σε 10-15 χρόνια να γίνει ενεργειακός κόμβος στην περιοχή με όλες τις μεγάλες ενεργειακές ροές που θα την διατρέχουν. Από αυτή την οπτική γωνία, η υλοποίηση του ΤΑΡ και του TANAP είναι απαραίτητη», παρατήρησε.
Επίσης, ο Χόφμαν τόνισε ότι ο αγωγός ΤΑΡ επιλέχθηκε τελικά επειδή ικανοποιούσε όλα τα κριτήρια που τέθηκαν, εμπορικά, τεχνικά και πολιτικά. Επιπλέον, παρείχε και την συντομότερη οδό μεταφοράς για το αέριο του Σαχ Ντενίζ.
Όπως ανέφερε, το επόμενο βήμα για τις κοινοπραξίες του ΤΑΡ και του Σαχ Ντενίζ είναι η ανάληψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, η οποία θα δώσει το έναυσμα για την κατασκευή του αγωγού. Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με τον κ. Χόφμαν.
Τέλος, σε ερώτηση για το αν ο ρωσικός αγωγός South Stream είναι ανταγωνιστικός, ο κ. Χόφμαν τόνισε ότι δεν περνάει από τις ίδιες χώρες όπως ο ΤΑΡ, αλλά σε κάθε περίπτωση, ο ανταγωνισμός είναι κάτι θετικό για τους καταναλωτές ενέργειας. 

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=76570

No comments: