Monday 25 November 2013

Noble Energy: Προτιμούμε να εξάγουμε αέριο στις αγορές της ΝΑ Μεσογείου, παρά στην Ασία με LNG

Η Noble Energy προτιμά να εξάγει το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Λεβιάθαν στην περιφερειακή αγορά της ΝΑ Μεσογείου, παρά στην Άπω Ανατολή μέσω του LNG, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Τσαρλς Ντέιβιντσον το Σάββατο.

Ο λόγος είναι ότι στην περιοχή υπάρχει ήδη ένα έτοιμο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση η λύση αυτή είναι πιο οικονομική σε σύγκριση με την κατασκευή ενός σταθμού υγροποίησης, ο οποίος θα επιτρέψει την πώληση LNG σε μακρινές αγορές, όπως της Ασίας, έναντι υψηλότερων τιμών.
«Θα μπορέσουμε να πωλήσουμε περισσότερο αέριο περιφερειακά έναντι χαμηλότερου κόστους διότι όλες αυτές οι αγορές χρησιμοποιούν ήδη αγωγούς», εξήγησε ο Ντέιβιντσον. Παρόλα αυτά, δεν απέκλεισε εντελώς την λύση του LNG, λέγοντας ότι «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει σαν λύση το LNG, αλλά πιθανότατα δεν θα υπάρξουν μεγάλες ποσότητες. Θα μπορούσε να είναι ένας πλωτός σταθμός LNG ή ένας σταθμός στην Κύπρο».
Τέλος, θυμίζουμε ότι η Κύπρος σχεδιάζει να κατασκευάσει σταθμό υγροποίησης στο Βασιλικό, αλλά δεδομένων των μέχρι τώρα ανακαλύψεων στην ΑΟΖ της, χρειάζεται και μια ποσότητα ισραηλινού αερίου, προκειμένου να τον καταστήσει βιώσιμο οικονομικά.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=76571

No comments: