Tuesday 26 November 2013

Πόσο περισσότερο πετρέλαιο μπορεί να πουλήσει το Ιράν μετά τη συμφωνία;

Στα χαρτιά, η συμφωνία που επετεύχθη με το Ιράν την Κυριακή δεν αλλάζει τις αυστηρές κυρώσεις που περιορίζουν την ποσότητα του πετρελαίου που το Ιράν μπορεί να πουλήσει στα περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.
Αυτό είναι 60% χαμηλότερο κάτω από τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια που το Ιράν εξήγε κάθε μέρα το 2011. Στην πράξη, όμως, η συμφωνία παρέχει μερική ανακούφιση που θα επιτρέψει στο Ιράν να αυξήσει τις εξαγωγές του κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.
Και αυτό γιατί τους τελευταίους μήνες οι εξαγωγές του Ιράν έχουν υποχωρήσει κάτω από το ανώτατο όριο του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές του Ιράν έφταναν κατά μέσο όρο τα περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τους πρώτους εννέα μήνες του 2013 σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, το Ιράν εξήγε μόλις 715.000 βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο. Αυτή η μείωση ενδέχεται να είναι το αποτέλεσμα της επιθυμίας χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Κορέα να αποδείξουν ότι περιόριζαν την ποσότητα του αργού που αγόραζαν από το Ιράν, λέει ο Kenin Book, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής ClearView Energy Partners.
Η πρόσφατη μείωση αντικατοπτρίζει επίσης ένα μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ιράν: την ασφάλιση των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν το αργό που επιτρέπεται να πουλήσει. Αυτό που έκανε τις κυρώσεις των τελευταίων δύο ετών τόσο αποτελεσματικές δεν ήταν μόνο τα όρια που τέθηκαν σχετικά με την ποσότητα αργού που οι χώρες θα μπορούσαν να αγοράσουν από το Ιράν, αλλά το ότι το Ιράν είχε αποκοπεί από την ασφαλιστική αγορά της εμπορικής ναυτιλίας, έναν κλάδο που κυριαρχείται από τους Βρετανούς. Σύμφωνα με τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2011, απαγορεύτηκε στις βρετανικές ασφαλιστικές να κάνουν συμφωνία με το Ιράν. Αυτό ανάγκασε το Ιράν να μειώσει την ημερήσια παραγωγή του κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια και να συγκεντρώνει σαν τρελό αποθέματα αργού. Σύμφωνα με την ΔΟΕ, το Ιράν διαθέτει περίπου 37 εκατομμύρια βαρέλια αργού κολλημένα σε δεξαμενόπλοια που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.
Τώρα, με μια μικρή υποσημείωση που περιλαμβάνεται στη συμφωνία της Κυριακής, οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ασφαλίσουν τα φορτία ιρανικού αργού. Αυτό και μόνο θα πρέπει να αυξήσει τις εξαγωγές του Ιράν κατά 200.000 έως 400.000 βαρέλια την ημέρα, εκτιμά ο Book, φέρνοντας το Ιράν πιο κοντά στο ανώτατο όριο του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα, αλλά και δημιουργώντας την πιθανότητα υπέρβασης του επιπέδου αυτού σε μερικούς μήνες .
Συνολικά, όμως, το εκτόπισμα του Ιράν ως πετρελαϊκή δύναμη παραμένει σε μεγάλο βαθμό μειωμένο ως αποτέλεσμα των κυρώσεων. Οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας θα παραμείνουν αρκετά κάτω από το παραδοσιακό τους επίπεδο, στερώντας από την κυβέρνηση κεφάλαια από τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων. Η ιρανική οικονομία εξακολουθεί να αναμένεται να συρρικνωθεί το τρέχον έτος και το επόμενο και ο διψήφιος ρυθμός πληθωρισμού δεν προβλέπεται να υποχωρήσει. Η συμφωνία δίνει στο Ιράν πρόσβαση σε κεφάλαια από πώληση πετρελαίου αξίας περίπου 4,2 δισ. δολαρίων που βρίσκονταν «παγωμένα» σε offshore τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαλαρώνουν και άλλες βιομηχανικές και εμπορικές κυρώσεις στις ιρανικές εισαγωγές και εξαγωγές αυτοκινήτων, ανταλλακτικών αεροπλάνων και συγκεκριμένων πετροχημικών και πολύτιμων μετάλλων. Αυτό θα πρέπει να μεταφραστεί σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια εσόδων.
Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει ο Tom Pugh, αναλυτής του τομέα εμπορευμάτων της Capital Economics , τα επιπλέον έσοδα των 7 δισ. δολαρίων ωχριούν σε σύγκριση με τα 80 δισ. δολάρια που κόστισαν στο Ιράν οι κυρώσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών.
Ενώ η τρέχουσα συμφωνία δεν θα οδηγήσει σε άμεση αύξηση της προσφοράς πετρελαίου, ο Pugh πιστεύει ότι μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια μελλοντική συμφωνία που θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα του Ιράν να εξάγει αργό. Κάθε συμφωνία που το κάνει αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των τιμών του πετρελαίου στα περίπου 90 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, γράφει ο Pugh.

(Bloomberg, capital.gr)

http://www.energypress.gr/news/Poso-perissotero-petrelaio-mporei-na-poylhsei-to-Iran-meta-th-symfwnia

No comments: