Tuesday 26 November 2013

Αυστηροί έλεγχοι πριν το άνοιγμα της λιανικής του ρεύματος

Θωρακισμένο εμφανίζεται πλέον το σύστημα λειτουργίας των προμηθευτών ηλεκτρικής αγοράς από επιχειρήσεις με μειωμένη οικονομική αξιοπιστία, με τη λιανική του ρεύματος να βρίσκεται ένα βήμα πριν το πραγματικό άνοιγμά της.
Το νέο σύστημα ελέγχου που έθεσε σε εφαρμογή από την 31η Οκτωβρίου ο ΛΑΓΗΕ δημιουργεί μεγαλύτερη ασφάλεια στις σχετικές συναλλαγές, καθώς η αγορά ελέγχεται πλέον σε ημερήσια βάση. Η νέα διαδικασία που εφαρμόζει ο Λειτουργός επιδιώκει να αποφευχθεί η δραστηριοποίηση στην εμπορία και κυρίως την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, επιχειρήσεων με μειωμένη οικονομική αξιοπιστία, όπως συνέβη στο παρελθόν.
Η νέα διαδικασία, για την εφαρμογή της οποίας προηγήθηκε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους, εφαρμόζεται για τον επιπλέον λόγο ότι από το νέο έτος θα επιδιωχθεί να «ανοίξει» η αγορά λιανικής με την πραγματοποίηση δημοπρασιών που θα αφορούν ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενες από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες. Στόχος να τις αγοράσουν προμηθευτές και να τις διαθέσουν στους καταναλωτές πελάτες τους.
Ήδη η ΡΑΕ έχει ολοκληρώσει τις προτάσεις της για την εφαρμογή του μοντέλου το οποίο είναι αντίστοιχο του γαλλικού ΝΟΜΕ, και θα αποτελέσει τη μεταβατική φάση προς το τελικό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς (target model).

Σε ό,τι αφορά στο ρόλο του ΛΑΓΗΕ στην αγορά, με την εφαρμογή του μηχανισμού μείωσης του χρηματοοικονομικού κινδύνου συναλλαγών, προβαίνει σε καθημερινούς ελέγχους των συμμετεχόντων ως προς τα εξής:

• Ελάχιστη απαίτηση εγγυήσεων συμμετοχής στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό για Προμηθευτές, Εμπόρους, Παραγωγούς
• Θέση Εμπόρων και Προμηθευτών που δεν έχουν μονάδες παραγωγής σε σχέση με τις παρασχεθείσες εγγυήσεις και το περιθώριο θέσης
• Υπολογισμός Περιθωρίου Θέσης και η Διόρθωση Θέσης Εμπόρων και Προμηθευτών που δεν έχουν μονάδες παραγωγής
Ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας εισηγήθηκε προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μηχανισμό για την μείωση του χρηματοοικονομικού κινδύνου των συναλλαγών στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό (ΗΕΠ). Οι προτάσεις του Λειτουργού τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση και έτυχαν της ευρείας αποδοχής των Συμμετεχόντων.
Παράλληλα, ο ΛΑΓΗΕ έχει θέσει όλους τους συμμετέχοντες σε καθεστώς υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εκκαθάρισης-διακανονισμού των συναλλαγών τους, ενώ παρακολουθεί σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση τα ελλείμματα στις συναλλαγές, επιμερίζοντας τα ελλείμματα της αγοράς στους παραγωγούς.

http://www.energypress.gr/news/Aysthroi-eleghoi-prin-to-anoigma-ths-lianikhs-toy-reymatos

No comments: