Monday 25 November 2013

MIT: Η κατασκευή τερματικού LNG η καλύτερη επιλογή για την Κύπρο

H ανέγερση του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου είναι η καλύτερη επιλογή για την Κύπρο δεικνύει προκαταρκτική μελέτη του Μassachusetts Institute of Technology (MIT) και του Cyprus Institute επί της οποίας διεξάγεται διημερίδα στη Λευκωσία με τίτλο “Maximizing the Long-term Value of Natural Gas for Cyprus”.

Τη διημερίδα, στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό, χαιρέτισε ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης. Στην ομιλία του ο υπουργός επανέλαβε ότι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου θα έχει σημαντικότατα οφέλη για την οικονομία του τόπου και ανοίγει πολλές προοπτικές.
Τόνισε εκ νέου την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει με την ανέγερση του τερματικού υγροποίησης , υπενθυμίζοντας ότι η ΚΔ υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης για τον Τερματικό Σταθμό με τις εταιρείες Noble Energy, Delek και Avner.
Ο υπουργός σημείωσε για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος προχωρεί με την επιλογή του LNG αφού προηγουμένως έχει αξιολογήσει και σταθμίσει όλα τα δεδομένα που είχε ενώπιον της και θεωρεί ότι πρόκειται για την καλύτερη επιλογή για μεγιστοποίηση των κερδών και για πρόσβαση στις πλέον ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού.
Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στη χρήση του φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών και θα δημιουργήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των εξαγωγών φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας και πάλι τα πολύ μεγάλα οφέλη, με τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, νέων θέσεων εργασίας.
Ο Επικεφαλής του Cyprus Institute Κώστας Παπανικόλας  δήλωσε ότι στη διημερίδα θα γίνει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πριν οριστικοποιηθούν τα συμπεράσματα της προκαταρκτικής μελέτης που διεξάγεται από το Ινστιτούτο Κύπρου και το MIT, κάτω από την ομπρέλα του Ιδρύματος Προώθησης Ερευνας.
Τα συμπεράσματα, σημείωσε, είναι πολύ σημαντικά, είναι τεχνικής φύσης και όχι πολιτικής ώστε να δώσουν στους πολιτικούς μας την δυνατότητα να πάρουν τις πιο σωστές αποφάσεις, βασιζόμενοι στη καλύτερη δυνατή τεχνοοικονομική επεξεργασία των δεδομένων.
«Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης που είναι προκαταρκτική, είναι βασικά ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, ότι το LNG είναι η πρώτη επιλογή και αυτή η άποψη φαίνεται να είναι σωστή,  αυτό που θα επεξεργαστούμε σε μεγάλη λεπτομέρεια είναι τα ρίσκα , τα οποία είναι πολλά, ώστε να ελαχιστοποιηθούν, είμαστε στο σωστό δρόμο, χρειάζεται εμπεριστατωμένη μελέτη για να αποφύγουμε κακοτοπιές που τέτοιες επιλογές έχουν», σημείωσε.
Ο τέως Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης ο οποίος θα είναι ένας εκ των ομιλητών στις αυριανές εργασίες του συνεδρίου, ανέφερε ότι είναι σημαντικό το γεγονός  ότι στην προκαταρκτική έκθεση αυτό που τέθηκε ως πρωταρχικός στόχος και προτεραιότητα είναι πως για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και την μεταφορά του στις παγκόσμιες αγορές πρέπει να γίνει καλύτερη επιλογή που είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης.
Εξέφρασε την ελπίδα η μελέτη να βοηθήσει τη σημερινή Κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα στις διαδικασίες. «Υπάρχει έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον και έχει σημασία να προχωρούμε γρήγορα για να μην χάνουμε παγκόσμιες αγορές, αλλά σημαντικό στην γεωστρατηγική είναι και το timing, στηριγμένοι σε αυτή τη  γνώση του ΜΙΤ και άλλων εμπειρογνωμόνων να προχωρήσουμε γρήγορα στην υλοποίηση της στρατηγικής μας», σημείωσε.
Στις εισαγωγικές τους ομιλίες όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία που έχει από οικονομικής αλλά και γεωστρατηγικής άποψης , η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και σημείωσαν ότι πρέπει να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση και η ελαχιστοποίηση των διαφόρων ρίσκων. Αναφέρθηκαν ακόμη στο θέμα του τερματικού υγροποίησης και στις προοπτικές για δημιουργία θέσεων εργασίας και αύξησης των εσόδων για την Κύπρο.
Στη διημερίδα συμμετέχουν με παρεμβάσεις τους διακεκριμένοι καθηγητές από το ΜΙΤ, το Cyprus Institute, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, καθώς και πολιτικοί και άλλοι αναλυτές και επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό. Χαιρετισμούς απηύθυναν και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

http://www.energypress.gr/news/MIT:-H-kataskeyh-termatikoy-LNG-h-kalyterh-epilogh-gia-thn-Kypro

No comments: