Tuesday 28 January 2014

Σε τροχιά Χρηματιστηρίου η ΔΕΠΑ

Με την κυβέρνηση να εξετάζει τις προτάσεις για την επόμενη μέρα της ΔΕΠΑ, της οποίας η αποκρατικοποίηση συνάντησε ανυπέρβλητο σκόπελο με τη μη προσέλευση επενδυτών στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών του διαγωνισμού τον περασμένο Ιούνιο, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει επανέλθει η παλαιότερη εισήγηση της UBS για δημόσια προσφορά μετοχών της εταιρείας μέσω χρηματιστηρίου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση για άμεσο IPO της ΔΕΠΑ είχε κατατεθεί για πρώτη φορά από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο της αποκρατικοποίησης το 2011, με το σκεπτικό ότι μια τέτοια διαδικασία θα ήταν η πιο «καθαρή», γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος για πώληση της εταιρείας. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις του συμβούλου επιβεβαιώθηκαν από την έκβαση του διαγωνισμού πώλησης της εταιρείας, που κατέληξε άγονος τον περασμένο Ιούνιο. Έτσι, η λύση του Χρηματιστηρίου για τη ΔΕΠΑ επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων, και μάλιστα με ένθερμους υποστηρικτές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», διατυπώνονται διαφορετικές εισηγήσεις για το πότε θα πρέπει να ανακινηθεί η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ: η πρώτη υποστηρίζει ότι θα πρέπει η δημόσια προσφορά να γίνει άμεσα –ίσως και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους–, προκειμένου να αμβλυνθούν οι πιέσεις της Κομισιόν σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς προμήθειας αερίου και την άρση του μονοπωλίου των τοπικών εταιρειών παροχής. Η δεύτερη εισήγηση υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις για τη ΔΕΠΑ θα πρέπει να ληφθούν αφού πρώτα –σε συνεργασία με την Κομισιόν– αποφασιστεί ο οδικός χάρτης για την αγορά αερίου, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα (π.χ., το μεταβατικό διάστημα για την άρση του μονοπωλίου των ΕΠΑ).

Την πρόταση για άμεση δημόσια προσφορά μετοχών φαίνεται ότι υποστηρίζουν και οι μέτοχοι μειοψηφίας των τριών Εταιρειών Παροχής Αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, δηλαδή η αγγλοολλανδική Shell και η ιταλική Eni.

Βεβαίως, η λύση της δημόσιας προσφοράς παρουσιάζει και εκείνη τα δικά της προβλήματα, με δεδομένο το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί συνολικά γύρω από την ελληνική οικονομία, αλλά και το χρηματιστήριο.

Υπό τις συνθήκες αυτές, θεωρείται πολύ δύσκολο μια δημόσια προσφορά να προσελκύσει μεγάλο αριθμό μικροεπενδυτών και επομένως θα πρέπει –για να έχει επιτυχία το εγχείρημα– να προσελκυσθούν μεγάλα θεσμικά, ελληνικά και ξένα, χαρτοφυλάκια. Ένα από τα ατού της εταιρείας, πάντως, είναι ακριβώς ότι διατηρεί μακροχρόνιες συμβάσεις με τους πελάτες της και, ως εκ τούτου, έχει έναν μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα με ορατότητα για τα μελλοντικά της έσοδα.

Οι δύο καταλύτες, πάντως, για την εταιρεία είναι η επίλυση της εκκρεμότητας για το μέλλον των ΕΠΑ και η προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, που θα δώσει νέα ώθηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου, η οποία, εν μέσω κρίσης, παρουσιάζει στασιμότητα κοντά στα 4 δισ. κυβικά μέτρα. Εφόσον το ΑΕΠ επανέλθει σε ρυθμούς αύξησης, εκτιμάται ότι η κατανάλωση αερίου θα επανέλθει σε ανοδική τροχιά, με προοπτική να ξεπεράσει τα 6,5 δισ. κυβικά το 2020.
 
(του Χάρη Φλουδόπουλου, Κεφάλαιο, 25/1/2014)
 
http://www.energypress.gr/news/Se-trohia-Hrhmatisthrioy-h-DEPA

No comments: