Tuesday 28 January 2014

Μισογεμάτο το ποτήρι του αερίου λίγο πριν τη συνάντηση Σαμαρά – Πούτιν

Οι πιθανότητες συμφωνίας Ελλάδας - Ρωσίας για την τιμή προμήθειας του αερίου είναι περισσότερες από τις πιθανότητες προσφυγής στη διαιτησία μετά τη χθεσινή συνάντηση των στελεχών της ΔΕΠΑ και της Gazprom, και λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Σαμαρά - Πούτιν. 

Το ραντεβού ανακοινώθηκε επισήμως χθες και έχει ιδιαίτερη σημασία αφού η τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο άνδρες ήταν πριν δύο χρόνια στη Μόσχα. Αντώνης Σαμαράς και Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον έλληνα πρωθυπουργό να έχει διπλή ιδιότητα αφού είναι ταυτόχρονα και προεδρεύων της συνόδου κορυφής. Μιας συνόδου κορυφής η ατζέντα της οποίας έχει ως πρώτο θέμα την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, με το κόστος της ενέργειας να θεωρείται από τους βασικούς λόγους για την υποχώρηση του μεριδίου της βιομηχανικής παραγωγής στο ΑΕΠ της ΕΕ.
Και βέβαια με την Ευρώπη να είναι εξαρτημένη σε σημαντικό βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, την Ελλάδα να διαπραγματεύεται για τη μείωση της τιμής προμήθειας  αλλά και την Gazprom να βρίσκεται υπό τον στενό έλεγχο των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού, η συνάντηση έχει σαφές ενεργειακό στίγμα.
Βεβαίως στη θεσμική συνάντηση των δύο ανδρών σαφή προτεραιότητα έχει η πορεία των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας, με την Ευρώπη να είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Μόσχας.
Όσο για την καθαρά διμερή διάσταση (Ελλάδας - Ρωσίας) της συνάντησης, επίσης το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Αθήνας – Μόσχας για την τιμή του φυσικού αερίου.

Που κατέληξαν

Χθες μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη μεταξύ του προέδρου της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη και των εκπροσώπων της Gazprom, έγινε γνωστό ότι εντός της εβδομάδας, μέχρι την Παρασκευή θα αποσταλεί η επίσημη επιστολή των Ρώσων με την τελική τους πρόταση.
Από τα όσα διημείφθησαν , προκύπτει η βάσιμη προσδοκία ότι η τιμή που θα προσφέρει η Gazprom στη ΔΕΠΑ θα είναι κάτω από 400 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα ενώ τα θέματα take or pay και ευελιξίας της συμφωνίας θα ικανοποιούνται πλήρως τα ελληνικά αιτήματα.  Το θέμα take or pay θεωρείται πολύ σημαντικό, αφορά άμεσα τους πελάτες της ΔΕΠΑ αλλά διαμορφώνει και την τιμή με την οποία τελικά προμηθευόμαστε το αέριο. 
Εκεί βεβαίως που ακόμη φαίνεται να υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα είναι στο χρόνο έναρξης της νέας τιμής με τους Ρώσους να ξεκινούν από τους 6 μήνες, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι θα δοθεί μεγαλύτερη χρονική περίοδος.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το ρωσικό πρωτόκολλο οι Ρώσοι διαπραγματευτές θα πρέπει να πάρουν το τελικό Ο.Κ. από τα ανώτερα κλιμάκια της Gazprom και μετά να στείλουν την επιστολή - τελική τους πρόταση.
Αλλά και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί μια τιμή που θα είναι μεν καλύτερη από εκείνη που αρχικά είχαν προτείνει οι Ρώσοι, αλλά θα απέχει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (380 -385 δολάρια ανά χίλια κυβικά), και μια αναδρομικότητα μικρότερη από τους 12 μήνες που ζητούσαμε. 

http://www.energypress.gr/news/Synanthsh-Samara-Poytin-me-arwma-aerioy-Ta-mhnymata-apo-thn-A.-Petroypolh

No comments: