Monday 27 January 2014

Τέλος στα ενεργοβόρα αεροδρόμια

Κάθε αεροδρόμιο καταναλώνει τόση ενέργεια, όσο μια μικρή πόλη. Τα αεροπλάνα μπορεί να αποτελούν τον ασφαλέστερο τρόπο μετακίνηση, παρόλα αυτά καίνε τόνους καυσίμων και δεν είναι ό,τι καλύτερο για το περιβάλλον.

Το αεροδρόμιο Λεονάρντο Ντα Βίντσι στη Ρώμη είναι το πιο πολυσύχναστο στην Ιταλία και το έκτο σε κίνηση στην Ευρώπη. Άνοιξε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Εξυπηρετεί περίπου 40 εκατομμύρια επιβάτες σε ετήσια βάση και καταναλώνει τόση ενέργεια όση μια πόλη 50.000 οικογενειών.
«Οι εσωτερικοί χώροι του αεροδρομίου καλύπτουν πάνω από 300 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Χρησιμοποιούμε περίπου 100 χιλιάδες ηλεκτρικές συσκευές για φωτισμό. Ολοι αυτοί οι χώροι απαιτούν πολλή ενέργεια για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του αέρα, για να δημιουργήσουν θέρμανση ή ψύξη σε μεγάλες ποσότητες», αναφέρει ο Στέφανο Ντοναρούμα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ADR.
Τα συστήματα εξαερισμού στα παλιά αεροδρόμια δεν είναι πολύ αποτελεσματικά. Η εξοικονόμηση ενέργειας για κλιματισμό χωρίς να επιβαρύνεται η άνεση των επιβατών, αποτελεί μια πρόκληση. «Τα συστήματα εξαερισμού καταναλώνουν περίπου το 50% του συνόλου της ενέργειας που χρησιμοποιείται στο αεροδρόμιο. Για μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία: με τη βελτίωση μόνο ενός βοηθητικού προγράμματος μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τη συνολική κατανάλωση», δηλώνει ο Αντρέα Κόστα, ερευνητής πολιτικός μηχανικός στην εταιρία NUI Galway.
Ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα προτείνει τεχνολογίες αισθητήρων σύζευξης σε συνδυασμό με έξυπνο λογισμικό, ώστε να κάνουν τα παλιά συστήματα εξαερισμού εξυπνότερα και πιο αποδοτικά.
Ο Νίκολας Ρεότ, ερευνητής του HVAC, Ινστιτούτου Φράουνχόφερ για τα συτήματα Ηλιακής Ενέργειας και συντονιστής του σχεδίου CASCADE μας ξεναγεί στα ενδότερα του αεροδρομίου:
«Είμαστε ακριβώς κάτω από το Terminal 1 του αεροδρομίου Fiumicino, και μέσα από αυτούς τους αγωγούς πολλών χιλιομέτρων διοχετεύεται αέρας στο κτήριο του τερματικού σταθμού. Και εδώ είναι μια μονάδα διαχείρισης αέρα – πρόκειται για μονάδα που χρησιμοποιεί πολύ θερμοηλεκτρική ενέργεια».
Σε όλο το υπόγειο δίκτυο εξαερισμού, οι ερευνητές έχουν εγκαταστήσει αισθητήρες, οι οποίοι ανιχνεύουν αυτόματα διάφορα προβλήματα που προκαλούν σπατάλη ενέργειας – όπως η ταυτόχρονη θέρμανση και ψύξη ή οι μηχανικές βλάβες
«Ολα τα δεδομένα από τους αισθητήρες συλλέγονται σε αυτή εδώ τη μονάδα και στη συνέχεια διαβιβάζονται μέσω του ρυθμιστή στην κεντρική βάση δεδομένων»,τονίζει ο Φρανσέσκο Κάρα διευθυντής της Sensus M.I Ιταλίας
Ένα έξυπνο λογισμικό αναλύει συνεχώς τα δεδομένα. Αν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα, το λογισμικό ενημερώνει αμέσως τις ομάδες συντήρησης, έτσι ώστε η σπατάλη ενέργειας να μπορεί να σταματήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο Μάικ Μπρόγκαν μηχανολόγος μηχανικός, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Enerit, είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικός:
« Μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει ένα σφάλμα εδώ. Ορισμένες από τις θερμοκρασίες είναι εκτός εμβέλειας. Υπάρχει ένα πρόβλημα με μία από τις μονάδες διαχείρισης αέρα, μία από τις αντλίες. Υπάρχει, επίσης, και email που στέλνεται στο διαχειριστή της ενέργειας, και του γνωστοποιεί το συγκεκριμένο σφάλμα. Με αυτό τον τρόπο αναλαμβάνουν δράση, μέχρι να βεβαιωθούν ότι το πρόβλημα διορθώνεται γρήγορα και αποτελεσματικά».
Η συνεχής έρευνα και ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα είδος “έξυπνου σπιτιού” για τα αεροδρόμια – μια απλή και φθηνή λύση που θα εξοικονομούσε ενέργεια και θα μείωνε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Ο Νίκολας Ρεότ, συντονιστής του σχεδίου CASCADE, ακούγεται αισιόδοξος: «Στόχος μας είναι η εξοικονόμηση 20% της ενέργειας. Είναι ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό είναι εφικτό».

http://www.energypress.gr/news/Telos-sta-energobora-aerodromia

No comments: