Tuesday 28 January 2014

Ημερίδα για τα φωτοβολταϊκά σε δημόσια κτίρια

Με τις καλύτερες εντυπώσεις από συμμετέχοντες και κοινό, ολοκληρώθηκε η ανοιχτή ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Καινοτομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης "ΑΕΙΠΛΟΥΣ" στις εγκαταστάσεις του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών (ΕΠΠ), την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014.
Την ημερίδα με θέμα «Ανάπτυξη και εφαρμογή αποκεντρωμένων, καινοτόμων τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας για δημόσια κτίρια στις μεσογειακές χώρες», η οποία υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Μεσογειακού Προγράμματος ENPI CBCMED, DIDSOLIT-PB , παρακολούθησε μεγάλος αριθμός ερευνητών, πανεπιστημιακών, εκπροσώπων από περιφερειακούς και κρατικούς φορείς.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΠΠ, Καθ. Ιωάννης Ματσούκας, ο οποίος εξήρε το καινοτόμο έργο το οποίο πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο ΑΕΙΠΛΟΥΣ, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής τέτοιων καινοτόμων τεχνολογιών στην περιφέρειά μας και γενικότερα στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, ακολούθησε η παρουσίαση του Έργου DIDSOLIT-PB από τον Συντονιστή του Έργου, Αναπλ. Καθ. Ευάγγελο Παπαδάκη και η παρουσίαση των πέντε προτεινόμενων καινοτόμων τεχνολογιών αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας (Παραβολικά κάτοπτρα για ηλεκτροπαραγωγή, Κάτοπτρα με χρήση μηχανής Stirling για ηλεκτροπαραγωγή, Ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά στοιχεία για ηλεκτροπαραγωγή, Εύκαμπτα φωτοβολταϊκά στοιχεία για ηλεκτροπαραγωγή, Ηλιακή ψύξη χώρων με δυνατότητα θέρμανσης αυτών και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης) από τον τεχνικό εμπειρογνώμονα του έργου, Δρ. Ηλία Γεωργακόπουλο.
Το δεύτερο μέρος της ημερίδας συνεχίστηκε με τον κ. Νίκο Θωμόπουλοαπό την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της ΠΔΕ, ο οποίος παρουσίασε τη Στρατηγική Καινοτομίας της ΠΔΕ και πολιτικές για την προώθηση τηςχρήσης ΑΠΕ στην ΠΔΕ ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, κος Αθανάσιος Γιανναδάκης, τόνισε τη σημαντικότητα τέτοιων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών και τη σημασία της ύπαρξης αστικού σχεδιασμού που θα πρέπει να συνοδεύει την εγκατάσταση αντίστοιχων τεχνολογιών στα δημόσια (και μη) κτίρια. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι παρουσιάσεις του ερευνητή Βασίλη Καψάλη σχετικά με τις τεχνολογίες φυσικού δροσισμού σε κτίρια, ενώ ο Δρ. Αθανάσιος Φατσικώσταςπαρουσίασε τις προοπτικές των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην ΠΔΕ καθώς και τις νέες καινοτόμες μορφές φωτοβολταϊκών. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της ημερίδας, παρουσιάστηκαν τα τέσσερα υποψήφια δημόσια κτίρια που βρίσκονται στην ΠΔΕ, σε ένα εκ των οποίων θα εγκατασταθούν επιλεγμένες καινοτόμες τεχνολογίες. Η ημερίδα έκλεισε με παρουσιάσεις από τις Ελένη Αρβανίτη και Μαρία Ευσταθίου, επιστημονικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου ΑΕΙΠΛΟΥΣ, σχετικά με τα κόστη- οφέλη και τα οικονομικά μεγέθη που συνδέονται με τις πέντε τεχνολογίες και με τις δράσεις κεφαλαιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι παρεμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της ημερίδας από τον Καθ. Ιωάννη Τρυπαναγνωστόπουλο από το Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, σχετικά με τα συγκεντρωτικά ηλιακά  συστήματα, ενώ ο κος Παναγιώτης Τσεκούρας, εκπρόσωπος του ΚΑΠΕ, κατέθεσε τη δική του εμπειρία στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών αξιοποίησης ηλιακής ενέργειας.
Το ακροατήριο της ημερίδας είχε επίσης την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει από κοντά μηχανές stirling που κατασκεύασε και παρουσίασε ο κος Στέφανος Κάσδαγλης. Η εποικοδομητική συζήτηση που έλαβε μέρος και η ανταλλαγή απόψεων θα συνεχιστεί στην επόμενη ημερίδα του έργου, στην οποία θα παρουσιαστούν και τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή και εγκατάσταση των καινοτόμων τεχνολογιών αξιοποίησης ηλιακής ενέργειας σε δημόσιο κτίριο της περιοχής.
 
http://www.energypress.gr/news/Hmerida-gia-ta-fwtoboltaika-se-dhmosia-ktiria

No comments: