Wednesday 26 March 2014

Μέσα στο 2016 η έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο

Την προσπάθεια και τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για έλευση του φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής εντός του 2016, συζήτησε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης κατά την πρώτη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με το νέο ΔΣ της ΔΕΦΑ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της ΔΕΦΑ που δεν είναι άλλες από την προσπάθεια για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή. «Έχουμε συζητήσει πόσο σημαντικό είναι αυτή η προσπάθεια να ευοδώσει και μου έχουν υποσχεθεί ότι θα δώσουν τα άπαντα των δυνατοτήτων τους για να φτάσουμε σε μια ενδιάμεση λύση έλευσης φυσικού αερίου», είπε.
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιρρήσεις από πλευράς ΑΗΚ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι υπάρχουν κάποια θέματα που άπτονται κάποιων ανησυχιών που έχει η ΑΗΚ για το ρίσκο που καλείται να αναλάβει σε ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο, το οποίο θα είναι είτε 7ετές είτε 10ετές. Τα θέματα αυτά, όπως σημείωσε, είναι υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή και θα συζητηθούν και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ο στόχος της διαδικασίας είναι να έχουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή το 2016 και προς αυτή τη κατεύθυνση κινούνται και τα έγγραφα του διαγωνισμού και αυτό έχει συζητηθεί από εκείνους που κατέθεσαν προσφορές.
Ερωτηθείς αν ο στόχος είναι για αρχές του 2016, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι εξαρτάται από την κάθε προσφορά. «Αναμένουμε να δούμε τι προσφορές θα λάβουμε, την ποιότητα των προσφορών και πόσο θα συμφέρει ή όχι η λύση που θα προτείνεται», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση σχετικά με την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για καθυστέρηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι δόθηκε παράταση ενός μηνός για τη διαδικασία, διευκρινίζοντας ότι τα έγγραφα θα κατατεθούν 16 Απριλίου. «Είναι πολύ μεγάλος διαγωνισμός, είναι ενδεχομένως ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια, αν όχι το μεγαλύτερο συμβόλαιο, που θα διαπραγματευτεί η Κυπριακή Δημοκρατία διαμέσου της ΔΕΦΑ και θα παρθεί όσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει μια σωστή διαδικασία», κατέληξε.
Από την πλευρά της η νέα Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Ελένη Βασιλειάδου, είπε ότι το νέο Διοικητικό Συμβουλίου είναι μια πολύ δυνατή ομάδα με το κάθε μέλος της να προέρχεται από διαφορετικό τομέα του ιδιωτικού τομέα και έχει εμπειρίες και γνώσεις. «Είμαι σίγουρη ότι θα συνεργαστούμε εργαστούμε όλοι για να βοηθήσουμε προς την επίτευξη του στόχους μας που είναι η ενδιάμεση λύση, εάν αυτή μας συμφέρει», κατέληξε.
Νωρίτερα, το Energypress έγραφε για το θέμα αυτό: Στο πλαίσιο της προσπάθειας για φθηνότερα καύσιμα, ακόμα και πριν από την εξόρυξη φυσικού αερίου από την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, συνέρχεται σήμερα, για πρώτη φορά υπό τη νέα της σύνθεση, η ΔΕΦΑ.
Κύριο αντικείμενο της συνεδρίας, όπως μεταδίδει ο "Φιλελεύθερος", θα είναι η προεργασία ενόψει της 14ης Απριλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων για την ενδιάμεση λύση. 

http://www.energypress.gr/news/Kypros:-Shmera-h-prwth-synedriash-toy-neoy-DS-ths-DEFA

No comments: