Wednesday 26 March 2014

Βουλγαρία: Ο ενεργειακός πόλεμος και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Ενώ τα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας, αρμόδια για τα θέματα ενέργειας στη Βουλγαρία ισχυρίζονται ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δε θα αυξάνεται, ειδικοί στον ενεργειακό κλάδο προειδοποιούν ότι χωρίς να αυξηθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα στη χώρα, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα καταγράψει απότομο άλμα.
Άρχισε και ανοιχτός πόλεμος μεταξύ των κυβερνώντων και των επιχειρήσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με την απειλή για αφαίρεση των αδειών λειτουργίας τους. Αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού από την 1η Απριλίου δεν θα έχει, ακόμη και αν αφαιρεθούν οι άδειες των επιχειρήσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι η κρατική ρυθμιστική αρχή στον ενεργειακό κλάδο απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι μετά τις ευρωεκλογές θα αυξηθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Θα υπενθυμίσουμε ότι η ρυθμιστική αρχή στον κλάδο της ενέργειας και των υδάτων άρχισε διαδικασίες αφαίρεσης των αδειών των τριών επιχειρήσεων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος – CEZ, EVN και Energo-Ρro, και τους έδωσε προθεσμία να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο ύψους 350 εκατομμυρίων λέβα /180 εκατομμύρια ευρώ περίπου/. Η ρυθμιστική αρχή διαβεβαίωσε ότι η αφαίρεση των αδειών δεν έχει καμία σχέση με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία.
Στον δημόσιο χώρο τέθηκε επί τάπητος το θέμα της «εθνικοποίησης», αλλά ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ντραγκομίρ Στόϊνεφ βιάστηκε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς αυτούς. Παρ' όλα αυτά ο ίδιος δήλωσε, ότι αν αφαιρεθούν οι άδειες των επιχειρήσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας το κράτος μπορεί να τις πάρει πίσω, επειδή «έχει τους χρηματικούς πόρους γι’ αυτό». «Υπάρχουν χρήματα, αλλά πολλές φορές δεν υπάρχουν προτεραιότητες», σχολίασε ο υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας, ότι «εδώ προτεραιότητα είναι η ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος της χώρας».
«Εάν οι επιχειρήσεις διανομής ηλεκτρικής ενέργειας δε γυρίσουν πίσω τα χρήματα, θα πρέπει να τα πληρώσει ο λαός», αυτά τα λόγια του κ. Στόϊνεφ ακούγονται απειλητικά, αλλά και λαϊκιστικά πριν από τις ευρωεκλογές.
Η πράσινη ενέργεια έγινε το μήλο της έριδος, επειδή οι επιχειρήσεις διανομής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει υποχρεωτικά να αγοράζουν το "πράσινο" ρεύμα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Η Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, όμως, δεν επιστρέφει τα χρήματα στις επιχειρήσεις, οι οποίες αποζημιώνονται από άλλους λογαριασμούς. Αυτό κηρύχθηκε παράνομο από την κρατική ρυθμιστική αρχή και ο πόλεμος άρχισε. Στην ουσία, όλος αυτός ο ακροβατισμός είναι καρπός της πολιτικής του κράτους στον τομέα της ενέργειας. Επειδή η Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού δεν έχει χρήματα, αλλά πρέπει υποχρεωτικά να πληρώνει το «πράσινο» ρεύμα.
Μας περιμένει απότομο άλμα της τιμής του ηλεκτρικού κατά 30-40% αν δε ληφθούν μέτρα για αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, προειδοποιούν ειδικοί στην ενέργεια. Αυτό θα γίνει αν η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απελευθερωθεί πλήρως το 2015. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά τώρα είναι χαμηλότερη από το κόστος του και η διαφορά καλύπτεται από τις επιχειρήσεις. Το μέλλον είναι στην παραγωγή μικρών ποσοτήτων ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, και όχι στα μεγάλα σχέδια και στη συγκέντρωση της παραγωγής, θεωρούν οι ειδικοί.
Αν οι πολίτες αρχίσουν να βάζουν στις στέγες τους ηλιακά πάνελ, η κατανάλωση και οι τιμές του ηλεκτρικού θα είναι διαφορετικές. Η εξάρτηση από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας - επίσης.

(Τάνια Χαριζάνοβα, Βουλγαρική Ραδιοφωνία)
 
http://www.energypress.gr/news/Boylgaria:-O-energeiakos-polemos-kai-h-timh-toy-hlektrikoy-reymatos

No comments: