Friday 28 March 2014

Παπαγεωργίου: Χωρίς πρόγραμμα η ανάπτυξη των ΑΠΕ έως τώρα

Συζητήθηκε σήμερα στη βουλή η επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνης του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκης Φούντα, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.

Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου απαντώντας στη Βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ., μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι πράγματι η ανάπτυξη των ΑΠΕ έγινε με ταχύτατους ρυθμούς και χωρίς "ιδιαίτερα προσεκτικό προγραμματισμό" και έτσι οδηγηθήκαμε στη διόγκωση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ.
Είπε ωστόσο ότι παρόμοιο πρόβλημα με αυτό της Ελλάδας αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες. Επανέλαβε ότι ο στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να καταστεί βιώσιμος ο ειδικός λογαριασμός, ενώ στο πλαίσιο της ενημέρωσης που παρείχε, σημείωσε ότι πριν τη δημοσίευση του νομοσχεδίου είχε υπάρξει συνάντηση με τους παραγωγούς ΑΠΕ ενώ είχαν παρουσιαστεί και στην Κομισιόν στοιχεία για την εξέλιξη του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ έως το 2020.
Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, κάνει λόγο για ασαφείς εξηγήσεις του κ. Παπαγεωργίου ενώ παράλληλα ασκεί κριτική για τη μη συμμετοχή των τραπεζών στο "new deal". Αναλυτικότερα, μετά τη συζήτηση της ερώτησης στη βουλή, η κ. Φούντα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
"Τελικά, οι προωθούμενες ρυθμίσεις για το new deal  σε ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, αλλά και η επιδιωκόμενη ρύθμιση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, ενσωματώνονται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που θα συζητηθεί μέσα στο σαββατοκύριακο με την διαδικασία του κατεπείγοντος και όχι σε αυτόνομο νομοσχέδιο.

Για ακόμα μία φορά, σοβαρές ρυθμίσεις, που θα αλλάξουν άρδην το τοπίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της χώρας, θα έρθουν προς ψήφιση σε ένα άρθρο – μεταξύ άλλων ρυθμίσεων πολλών Υπουργείων - χωρίς να υπάρξει χρόνος για τον απαραίτητο κοινοβουλευτικό διάλογο. Ήδη το ΥΠΕΚΑ, χωρίς να έχει προβεί στην απαραίτητη διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και χωρίς να έχει καταρτίσει μία αναλυτική οικονομική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού, προετοιμαζόταν να φέρει στη Βουλή ένα σχέδιο νόμου που δεν αντιμετώπιζε στοχευμένα και αποτελεσματικά προβλήματα που αφορούν στην ενεργειακή πολιτική. Αντιθέτως, βλέπουμε μικροδιορθώσεις και «μπαλώματα» που εν τέλει – όπως είχαμε επισημάνει - θα δημιουργήσουν ένα νέο φαύλο κύκλο ζητημάτων.
Οι ρυθμίσεις είναι επί της ουσίας μία μονομερής καταστρατήγηση των συμβάσεων. Θέση μας είναι, πως δεν μπορούν να παίζονται παιχνίδια στις πλάτες των επενδυτών και εις βάρος ενός ολόκληρου κλάδου, στο όνομα μίας κακής εννοούμενης «πράσινης ανάπτυξης».
Ο αρμόδιος Υφυπουργός ΠΕΚΑ δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα της κ. Φούντα. Ελπίζουμε να το πράξει στην μοναδική Επιτροπή το Σάββατο. Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι κάλεσε τους παραγωγούς στο Υπουργείο για να ακούσει τις απόψεις του, δεν μας εξήγησε όμως γιατί δεν ενσωμάτωσε καμία από τις παρατηρήσεις τους. Μας είπε επίσης, ότι παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξέλιξη του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ μέχρι το 2020, δεν μας εξήγησε όμως βάσει ποιων στοιχείων έγινε αυτή η προβολή.
Αν και περιμέναμε αναλυτικά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου αναφορικά με τις τράπεζες, εντούτοις ακούσαμε μόνο γενικότητες χωρίς ουσία. Θα ελπίζαμε να είχε υπάρξει μία συμφωνία (επιμήκυνση δανειακών συμβάσεων, περίοδος χάριτος, δραστική μείωση επιτοκίων), αλλά φαίνεται πως η αποτυχία της διαπραγματευτικής ικανότητας του Υπουργείου είναι εκκωφαντική.

Η κ. Φούντα, επανέλαβε ότι οι μειώσεις στις ταρίφες και η αναδρομική πιστωτική έκπτωση είναι εξοντωτικές και πρέπει να μειωθούν. Υπερβολική είναι και η μείωση αποζημίωσης που υφίστανται τα οικιακά φωτοβολταϊκά, τα οποία καθιερώθηκαν στη λογική του συμψηφισμού και συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση ενός αποκεντρωμένου συστήματος παραγωγής. Αλλάζει άρδην η λογική με την οποία έως τώρα το ΥΠΕΚΑ αντιμετώπιζε τα οικιακά φωτοβολταϊκά, με δεδομένο ότι έχει επανειλημμένα αναγνωρίσει τον «κοινωνικό» τους χαρακτήρα ως ένα επιπλέον έσοδο στον οικογενειακό προϋπολογισμό και ως εκ τούτου είχαν εξαιρεθεί τόσο από την αναστολή για νεοεισερχόμενες επενδύσεις όσο και από την εισφορά. Οι εγκαταστάσεις δεν αποτελούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ανάληψη ρίσκου, αλλά καθιερώθηκαν στη λογική του συμψηφισμού, δηλαδή να παράγουν ενέργεια που οι ιδιοκτήτες τους καταναλώνουν και έχουν απόλυτα κοινωνικό χαρακτήρα.
Το ίδιο ισχύει και για το επιπλέον εισόδημα για τους φωτοβολταϊκούς αγρότες. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, που κρύβεται πίσω από πολιτικές ευθύνες και προτροπές της Πολιτείας, να ασχοληθούν οι αγρότες με την «πράσινη ανάπτυξη»

Προβληματικό είναι επίσης, ότι μεγάλες μειώσεις υφίστανται τεχνολογίες που έχουν ελάχιστη επίπτωση στη διόγκωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, όπως το βιοαέριο. Ακόμα ότι δεν λαμβάνονται υπόψη στον νέο υπολογισμό της αποζημίωσης παράγοντες όπως το κόστος του καυσίμου πχ. του φυσικού αερίου για μονάδες ΣΗΘΥΑ, που παραμένει υψηλό.

Επιμένουμε ότι είναι εξαιρετικά αρνητική η κατάργηση της τιμαριθμικής προσαρμογής των αποζημιώσεων των παραγωγών και στερείται οικονομικής λογικής.

Τα ερωτήματα που γεννώνται από τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις είναι πολλά, κρίσιμα και απασχολούν ολόκληρη την αγορά ΑΠΕ, αλλά και τους καταναλωτές:

·                     Θα εξαλειφθεί τελικά μακροπρόθεσμα το υπάρχον έλλειμμα ή δεν το γνωρίζουμε ακόμα;
·                     Θα αντιμετωπισθούν επιτέλους αποτελεσματικά οι στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας;

Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου απαντώντας στη Βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. παραδέχτηκε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ έγινε χωρίς πρόγραμμα και έτσι οδηγηθήκαμε στη διόγκωση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ. Το ποσό του ελλείμματος στο τέλος του 2013 ήταν 576 εκ. ευρώ. Η «τρύπα» αυτή θα πρέπει να μηδενιστεί μέχρι το τέλος του 2014, καθώς είναι μνημονιακή μας υποχρέωση, που ήδη έχει πάρει μία παράταση. Επανέλαβε ότι ο στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να καταστεί βιώσιμος ο ειδικός λογαριασμός, χωρίς όμως να εξηγεί πως αυτό θα γίνει, χωρίς να επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι παραγωγοί.

Στη δευτερολογία της η κ. Φούντα ζήτησε την επίσημη θέση του Υπουργείου σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Υπάρχει πληθώρα δημοσιευμάτων στον τύπο ότι το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ ενδέχεται να μην καλυφθεί μέχρι το τέλος του 2014, και κατά συνέπεια το ΥΠΕΚΑ προσανατολίζεται στην κατάφωρα άδικη μεταφορά του τιμήματος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και κατά συνέπεια στις πλάτες των καταναλωτών. Ούτε σε αυτό πήραμε κάποια απάντηση… Τονίζουμε, σε κάθε περίπτωση, ότι είμαστε σαφέστατα αντίθετοι με αυτήν την προοπτική.

Τέλος, το ΥΠΕΚΑ απέφυγε να απαντήσει, τι θα γίνει αν η τροποποίηση των συμβάσεων – που μονομερώς αποφάσισε - τιναχτεί σε λίγο καιρό δικαστικά στον αέρα. Οι παραγωγοί ήδη έχουν ανακοινώσει προσφυγές.  Για ακόμα μία φορά, γινόμαστε μάρτυρες παντελούς έλλειψης σχεδιασμού, για κρίσιμα ζητήματα. Για ακόμα μία φορά, φοβούμαστε ότι «η ιστορία θα επαναληφθεί ως φάρσα…»
Περιμένουμε από το αρμόδιο Υπουργείο, να πάψει να υπονομεύει τη δραστηριότητα σε έναν εξαιρετικά δυναμικό και ελπιδοφόρο κλάδο. Να μην δημιουργεί  αδιέξοδα για επενδυτές και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ενός σταθερού επενδυτικού κλίματος."
 
http://www.energypress.gr/news/Papagewrgioy:-Hwris-prosektiko-programmatismo-h-anaptyxh-twn-APE-ews-twra

No comments: