Friday 27 March 2015

Το πρόγραμμα «Ηλεκτρικό Ρεύμα για όλους» στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής

Με δύο θέματα για συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως προσήλθε στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η «Λαϊκή Συσπείρωση». Τα αιτήματα έγιναν δεκτά για συζήτηση, εντός ημερησίας διάταξης, σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το πρώτο αίτημα αφορά ενημέρωση για την εξέλιξη του προγράμματος της Περιφέρειας «Ηλεκτρικό Ρεύμα για όλους».
Το πρόγραμμα ξεκίνησε όταν δημοσιοποιήθηκαν με δελτίο Τύπου της Περιφέρειας στις 15 Δεκεμβρίου 2014 οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα ενδεών νοικοκυριών που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής των υψηλών λογαριασμών ρεύματος.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, το πρόγραμμα διακόπηκε λόγω της ψήφισης του Ν. 4320/2015. Αυτό, εάν έγινε, αποφασίστηκε «χωρίς συζήτηση, ούτε καν τυπική ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο». Η παράταξη ρωτά αν η Περιφερειακή Αρχή θεωρεί «ότι μετά την ψήφιση του νόμου έχουν εκλείψει οι ανάγκες για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που μας οδήγησαν να το αποφασίσουμε». Το δεύτερο θέμα αφορά την καταβολή των μισθών στους εργαζομένους σε Μονάδες, Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι «είναι ήδη απλήρωτοι έξι μήνες και η πρώτη δόση για το 2015 θα δοθεί τον Ιούνιο. Δηλαδή, μέχρι τότε θα έχουν κλείσει χρόνο απλήρωτοι», όπως σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Η παράταξη υποστηρίζει ότι «η Περιφέρεια Αττικής, κάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο, παραπέμπει τη λύση των προβλημάτων στο μέλλον, με προτροπή "κάντε λιγάκι υπομονή", ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις μονάδες Ειδικής Αγωγής καθώς και οι μαθητές των σχολείων, οξύνονται». Επίσης, η Περιφερειακή Σύμβουλος της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής», Δέσποινα Κουτσούμπα απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, την περιφερειάρχη Αττικής και τους αντιπεριφερειάρχες, στην οποία θέτει ζητήματα λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Όπως σημειώνει η κ. Κουτσούμπα, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου κάθε σύμβουλος έχει δικαίωμα να καταθέτει γραπτές ερωτήσεις, οι οποίες απαντώνται γραπτά από τον/την περιφερειάρχη ή τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη εντός 15 εργάσιμων ημερών από την κατάθεσή τους. Εάν η ερώτηση δεν απαντηθεί εγγράφως εντός της παραπάνω προθεσμίας, αυτή συζητείται με τη διαδικασία της συζήτησης των επερωτήσεων. Επίσης, κάθε σύμβουλος έχει δικαίωμα να καταθέτει γραπτώς επερωτήσεις για τις περιφερειακές προθέσεις.
Επί των επερωτήσεων απαντά ο περιφερειάρχης ή οι αντιπεριφερειάρχες στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, πριν από τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, εφόσον η επερώτηση έχει κατατεθεί οκτώ ημέρες πριν από τη συνεδρίαση. Επιπλέον, η κ. Κουτσούμπα επισημαίνει ότι μέχρι τώρα ούτε οι γραπτές ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από την ίδια έχουν απαντηθεί στο διάστημα που προβλέπει ο Κανονισμός, ούτε ο πρόεδρος έχει εφαρμόσει τον Κανονισμό να συζητούνται ως επερωτήσεις. Και ζητά από την περιφερειακή Αρχή να απαντήσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να εξασφαλίσει τον έλεγχο των περιφερειακών συμβούλων προς τις πράξεις και τις παραλείψεις της περιφερειακής Αρχής.
 
http://energypress.gr/news/programma-ilektriko-reyma-gia-oloys-sto-perifereiako-symvoylio-attikis

No comments: