Friday 27 March 2015

Τράπεζες: Μόνον κατά περίπτωση μείωση στα επιτόκια των φωτοβολταϊκών

«Δεν έχει υπάρξει κάποια παρέμβαση από το ΥΠΑΠΕΝ, αλλά δεν υπάρχει και αντικείμενο για παρέμβαση». Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε αρμόδιο υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος της τράπεζας που έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς επενδυτές φωτοβολταϊκών, σε ερώτηση του energypress εάν ο κ. Λαφαζάνης έχει ζητήσει από τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια και εν γένει να διευκολύνουν τους δανειολήπτες παραγωγούς φωτοβολταϊκών.

Η ερώτηση σχετίζεται βεβαίως με την πρόθεση που είχε εκφράσει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (όταν συναντήθηκε προ μηνός με τους εκπροσώπους των επενδυτών ΑΠΕ) να παρέμβει προς τις τράπεζες, προκειμένου να υπάρξει οριζόντια μείωση στα επιτόκια των δανείων που έχουν χορηγήσει στους μικρούς και μεσαίους επενδυτές φωτοβολταϊκών, καθώς και παράταση της διάρκειας αποπληρωμής τους.
Σύμφωνα με όσα είπε το τραπεζικό στέλεχος στο energypress «Δεν υπάρχει τρόπος αλλά δεν υπάρχει και λόγος για πολιτική παρέμβαση. Οι τράπεζες έχουν κάνει ήδη, με τραπεζικά κριτήρια, τις βελτιώσεις που ήταν απαραίτητες, ειδικά για τους επενδυτές που είχαν πολύ υψηλά επιτόκια. Οι βελτιώσεις όμως αυτές έγιναν κατά περίπτωση και όχι με μια διάταξη οριζόντιας μείωσης. Σήμερα δεν υπάρχει κανένας δανειολήπτης επενδυτής φτοβολταϊκών που να έχει επιτόκιο πάνω από 9% και δεν υπάρχει κανένας του οποίου να μην “βγαίνει” η επένδυση». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα τόσο για τους επενδυτές όσο και για τις τράπεζες είναι μια πιθανή αύξηση των καθυστερήσεων στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ που θα ανατρέψει και πάλι την έστω και δύσκολη ισορροπία που έχει επιτευχθεί.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα φωτοβολταικά δάνεια που είχαν χορηγήσει οι τράπεζες την εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης φτάνουν συνολικά στα 2,5 δισ. ευρώ, τα δε επιτόκια σε κάποιες περιπτώσεις (ειδικά προς τους αγρότες) έφταναν ακόμα και στο 12%.
Όσον αφορά τη βασική αιτία της αύξησης του χρόνου αποπληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ από το ΛΑΓΗΕ, (τα ληξιπρόθεσμα προς τους παραγωγούς φτάνουν πλέον τα 400 εκατ. ευρώ), αιτία που δεν είναι άλλη από την ταμειακή ασφυξία της ΔΕΗ λόγω των απλήρωτων λογαριασμών καταναλωτών, πρακτικά, επίσης δεν έχει γίνει κάτι. Το θέμα είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου καθώς ήταν το πρώτο πράγμα που επισήμανε η διοίκηση της ΔΕΗ κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Λαφαζάνη, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των φωτοβολταϊκών, μετά τη μεγάλη σύσκεψη της  18ης Φεβρουαρίου, είχε υποδεχθεί με ανακούφιση, αφενός μεν την αναγνώριση εκ μέρους του κ. Λαφαζάνη των προβλημάτων που έχουν οι παραγωγοί ΑΠΕ λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές τους από τον ΛΑΓΗΕ, αφετέρου, δε, τη δέσμευση του υπουργού ότι θα παρέμβει προς τις τράπεζες.

http://energypress.gr/news/trapezes-monon-kata-periptosi-meiosi-sta-epitokia-ton-fotovoltaikon

No comments: