Friday 27 March 2015

Μόνο η Greenpeace προέβλεψε την αλματώδη ανάπτυξη των ΑΠΕ ανά την υφήλιο

Τα τελευταία δέκα-δεκαπέντε χρόνια, οι ΑΠΕ έχουν κάνει τεράστια άλματα όσον αφορά την εγκατεστημένη ισχύ τους ανά τον πλανήτη. Παρόλα αυτά, σχεδόν κανένας δεν προέβλεψε την ανάπτυξη του κλάδου και οι περισσότεροι φορείς και κρατικές υπηρεσίες υποτίμησαν αρχικά τις δυνατότητες των νέων, καθαρών ενεργειακών τεχνολογιών.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων Meister Consultants, η μοναδική που κατάφερε να προβλέψει με σχετική ακρίβεια την αλματώδη ανάπτυξη των ΑΠΕ ήταν η Greenpeace. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, η περιβαλλοντική οργάνωση τα πήγε πολύ καλύτερα στις προβλέψεις της σε σύγκριση με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs.
Για παράδειγμα, η Meister επικαλείται έκθεση της Greenpeace για το 2010 η οποία ήταν η καλύτερη εκείνης της περιόδου, αν και υποτίμησε την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών. «Οι προβλέψεις μας ήταν πιο κοντά στην πραγματική ανάπτυξη των ΑΠΕ από τις αντίστοιχες του ΙΕΑ επειδή παρακολουθούμε τις εξελίξεις της παγκόσμιας αγοράς και των εθνικών αγορών προσεκτικά από τη δεκαετία του 1990 και συζητούμε τις πιθανές αυξήσεις στα φωτοβολταϊκά και αιολικά», δήλωσε σχετικά στο Vice ο Σβεν Τέσκε, ένας από τους συντάκτες της Greenpeace. «Ξέρουμε ποιες είναι οι παραγγελίες για τα επόμενα 3-5 χρόνια και κάνουμε αναγωγή για τα επόμενα πέντε. Αυτό μας δίνει μια καλή ιδέα για το που θα κινηθεί η αγορά των ΑΠΕ στην επόμενη δεκαετία», σημείωσε.
Την ίδια στιγμή, αναλυτές της αγοράς υποβαθμίζουν σε ένα βαθμό τις ακριβείς προβλέψεις της Greenpeace, λέγοντας ότι είναι λογικό να υπερβάλει σε αυτά τα θέματα επειδή θέλει να τονίσει τις δυνατότητες της πράσινης ενέργειας.
Παρά τα πρόσκαιρα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά καιρούς στον κλάδο, όπως ήταν η πτώχευση μεγάλων ομίλων στις ΗΠΑ, η αγορά συνέχισε να αναπτύσσεται διότι είναι δημοφιλής στο ευρύ κοινό και λόγω της απειλής της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, το γεγονός ότι οι ΑΠΕ έχουν μειώσει κατά πολύ το κόστος τους τις καθιστά πλέον ευθέως ανταγωνιστικές ως προς τις συμβατικές μορφές ενέργειας, άρα πλέον υπάρχουν και αμιγώς οικονομικοί λόγοι που υπαγορεύουν την επιλογή τους. Όσον αφορά τις μελλοντικές προβλέψεις της Greenpeace, κάνουν λόγο για 90-100% ανανεώσιμη ενέργεια ως το 2050. Ίσως αυτή τη φορά ορισμένοι επενδυτές να είναι πιο δεκτικοί και να ποντάρουν σε αντίθεση με παλαιότερα.

http://energypress.gr/news/mono-i-greenpeace-proevlepse-tin-almatodi-anaptyxi-ton-ape-ana-tin-yfilio

No comments: