Wednesday 1 April 2015

Κλείνουν άλλες δύο μονάδες συνδυασμένου κύκλου στη Γερμανία λόγω ΑΠΕ

Οι εταιρείες E.ON, HSE, Mainova και N-ERGIE ενημέρωσαν τον κεντρικό διαχειριστή του γερμανικού δικτύου ηλεκτρισμού ότι θα θέσουν εκτός λειτουργίας τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου Irsching 4 και 5 από την 1η Απριλίου του 2016.

Το 2014, οι δύο μονάδες δεν προμήθευσαν ενέργεια εμπορικά και χρησιμοποιήθηκαν μονάχα ως εφεδρικές μονάδες στο δίκτυο της νότιας Γερμανίας, βάσει συμβολαίου με τον διαχειριστή. Ο λόγος για τη διακοπή είναι ότι οι εν λόγω μονάδες δεν έχουν ελπίδα να λειτουργήσουν επικερδώς όταν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο συμβόλαιο, το οποίο λήγει τον Μάρτιο του 2016.
Σημειώνεται ότι οι μονάδες αυτές διαθέτουν απόδοση καυσίμου 60,4% και 59,7% αντίστοιχα, δηλαδή πολύ υψηλή σε σύγκριση με άλλες. Εντούτοις, εξαιτίας της ανάπτυξης των ΑΠΕ στη Γερμανία και της πτώσης των τιμών χονδρεμπορικής στο ρεύμα, δεν μπορούν στο εξής να είναι βιώσιμες. Με τον τρόπο αυτό, θα προστεθούν στον μακρύ κατάλογο με τις μονάδες φυσικού αερίου που έχουν πάψει να λειτουργούν ανά την Ευρώπη επειδή δεν είναι σε θέση πλέον να ανταγωνιστούν τις άλλες μορφές ηλεκτροπαραγωγής.
Παράλληλα, οι τέσσερις εταιρείες απείλησαν τις αρχές με δικαστική μάχη εάν επιλέξουν να εμποδίσουν το κλείσιμο των δύο μονάδων. Οι γερμανικές αρχές έχουν τη δυνατότητα θεωρητικά να κάνουν κάτι τέτοιο αν θεωρήσουν ότι οι εν λόγω σταθμοί είναι κρίσιμης σημασίας για την ευστάθεια του δικτύου. Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι μπορεί να παρεμποδιστεί το κλείσιμο μονάδων με ισχύ άνω των 50 μεγαβάτ εάν ο τοπικός διαχειριστής τις χαρακτηρίσει σημαντικές και εφόσον είναι τεχνικά και νομικά εφικτό να συνεχιστεί η λειτουργία τους.
 
http://energypress.gr/news/kleinoyn-alles-dyo-monades-syndyasmenoy-kykloy-sti-germania-logo-ape

No comments: