Wednesday 1 April 2015

Στο ένα τρίτο πέφτει η ρήτρα take or pay της ΔΕΠΑ προς την Gazprom

Ένα πολύ μικρό ποσό, σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις, φαίνεται ότι θα πληρώσει η ΔΕΠΑ στην Gazprom ως ρήτραtake or pay, για τις μειωμένες ποσότητες φυσικού αερίου που απορρόφησε μέσα στο 2014 η Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει ως εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ μετά τις συναντήσεις που είχε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη Μόσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress δεν συζητήθηκε συγκεκριμένο νούμερο εκ μέρους των Ρώσων, αλλά η όλη αντιμετώπιση του θέματος έδειξε ότι οι επιτελείς του Ρωσικού κολοσσού θεωρούν μικρής σημασίας τη διαφορά αυτή, παρότι οι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΠΑ κρατούν εδώ και πέντε μήνες. Από το ΥΠΑΠΕΝ μεταφέρεται μάλιστα η εκτίμηση ότι το ποσό θα κινηθεί στα επίπεδα του 1/3 των 100 εκατ. ευρώ και πλέον που θα έπρεπε να πληρωθεί αν ετηρείτο επακριβώς η σύμβαση ανάμεσα στα δύο μέρη.
Και αυτό το θέμα πάντως φαίνεται ότι θα κριθεί στο πλαίσιο των ευρύτερων σχέσεων που η Μόσχα επιθυμεί να έχει με τη χώρα μας, σχέσεις που και η ελληνική πλευρά δείχνει να έχει αποφασίσει ότι θα είναι πιο στενές και πολυεπίπεδες απ΄ότι μέχρι τώρα.
Από την άλλη, το θέμα της ρήτρας take or pay είναι σαφές ότι δεν αξιολογείται ως ένα από τα βασικά για τους Ρώσους, όχι μόνον διότι αφορά ένα σχετικά μικρό ποσό, αλλά και διότι η γενική πολιτική του να συμπεριλαμβάνονται ρήτρες τέτοιου είδους στις συμφωνίες πώλησης αερίου από την Gazprom έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Κομισιόν, στο πλαίσιο του ελέγχου της μονοπωλιακής διείσδυσης του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, όποια ευρωπαϊκή εταιρεία προσέφυγε εναντίον της επιβολής ρήτρας take or pay από τους Ρώσους, κέρδισε την υπόθεση στα δικαστήρια.
Σε κάθε περίπτωση, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και πράγματι το ποσό που θα πληρώσει η ΔΕΠΑ είναι πολύ μικρό, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να μετακυλισθεί στους πελάτες της, (κυρίως τους ηλεκτροπαραγωγούς) οι οποίοι από την πλευρά τους, σημειωτέον, εμφανίζονται αποφασισμένοι να προσβάλουν τη μετακύληση της ρήτρας στην περίπτωση που επιβληθεί.
 
http://energypress.gr/news/sto-ena-trito-peftei-i-ritra-take-or-pay-tis-depa-pros-tin-gazprom

No comments: