Friday, 10 February 2012

Μόλις ένα μήνα πριν την εξαγορά ιδρύθηκε το Fund που πήρε τις Energa και Hellas Power !!!

Επενδυτικό όχημα, το οποίο ιδρύθηκε μόλις ένα μήνα πριν από την εξαγορά της Hellas Power και της Energa, είναι το fund, Worldwide Energy Ltd, με έδρα το Ντουμπάι και μετοχικό κεφάλαιο 20.000 ευρώ. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι του Fund, κ.κ. Noe Benziane, Alan Cable, Νίκος Αγγελόπουλος και οι νομικοί σύμβουλοι, Γλυκερία Σιούτη και Νίκος Νικολινάκος. Όπως έγινε γνωστό, το fund είναι κλειστού τύπου, μπορεί να διαθέτει από 2 έως 49 μετόχους, τα ονόματα των οποίων δεν είναι υποχρεωτικό, όπως υποστηρίχθηκε, να ανακοινωθούν. Η οικογένεια Φλώρου δεν συμπεριλαμβάνεται στους μετόχους, όπως κατηγορηματικά διαψεύσθηκε.

Ωστόσο, ο αρχικός εκπρόσωπος των εταιριών Hellas Power και Energa, μετά την εξαγορά τους από το fund, στα θεσμικά όργανα της αγοράς, ΔΕΣΜΗΕ και ΡΑΕ, Νικόλαος Δεκόλης, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνέντευξη, αποκάλυψε ότι δραστηριοποιείται στο εμπόριο αυτοκινήτων και υγρών καυσίμων, κατάγεται από τα Ιωάννινα και κλήθηκε από τον Αχιλλέα Φλώρο, μέτοχο της Energa, να αναλάβει τα διαδικαστικά της πώλησης. «Είμαστε συμμαθητές και φίλοι πολλά χρόνια με τον Αχιλλέα Φλώρο και επειδή ο Άρης Φλώρος ήταν απασχολημένος, μου ζήτησε να αναλάβω τα διαδικαστικά της πώλησης για 4-5 μήνες». Όταν ο κ. Δεκόλης ερωτήθηκε σε ποια εταιρία ορίσθηκε εκπρόσωπος, παρενέβη η κ. Σιούτη, η οποία εξέφρασε την άποψη ότι «είναι εύλογο το ενδιαφέρον των πωλητών να εξασφαλίσουν τις διαδικασίες της πώλησης, με τρόπο ασφαλή για τους πελάτες τους». Σε ό,τι αφορά την εταιρία την οποία ανέλαβε να εκπροσωπεί ο κ. Δεκόλης η κ. Σιούτη είπε ότι είναι η Κέντωρ, πρώην Energa Retail, ενώ δεν δόθηκε πειστική εξήγηση πώς ο κ. Δεκόλης εκπροσωπούσε παράλληλα και την Hellas Power.

Οι εκπρόσωποι του fund παρουσίασαν μια σειρά στρεβλώσεων που ισχύουν, κατά την άποψη τους, στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, στρεβλώσεις οι οποίες, όπως είπαν, εμποδίζουν τη βιωσιμότητα των εταιριών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτήν. Για το λόγο αυτό, όπως έγινε γνωστό, έχουν ξεκινήσει μια σειρά νομικών διαδικασιών, προκειμένου να δικαιωθούν.

Εκτενής αναφορά έγινε για την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο, όπως είπε ο κ. Αγγελόπουλος, πρώην οικονομικός διευθυντής στην Energa, δικαιώνει τις δύο εταιρίες Hellas Power και Energa για τις χρεώσεις ΥΚΩ, υποχρεώνοντας το ΔΕΣΜΗΕ να επιστρέψει ποσό πλέον των 80 εκατ. ευρώ. Δεν έγινε, ωστόσο, αρκετά σαφές, αν το ποσό αυτό θα επιστραφεί στους πελάτες των δύο εταιριών που κατέβαλαν τις συγκεκριμένες χρεώσεις ή αν θα πάει στις εταιρίες. Αρχικά η κ. Σιούτη είπε ότι «ένα μέρος του ποσού αυτού θα επιστραφεί στους πελάτες των εταιριών, αλλά δεν γνωρίζουμε με ποιο τρόπο», για να προσθέσει, όταν έγινε διευκρινιστική ερώτηση, γιατί να μην επιστραφεί όλο στους πελάτες, αφού αυτοί πλήρωσαν τα ΥΚΩ, ότι «το ποσό στους πελάτες θα επιστραφεί, αλλά είναι άσχημο να μιλάμε για μια απόφαση, την οποία δεν έχουμε ακόμη στα χέρια μας». Οι νομικοί σύμβουλοι του fund υποστήριξαν ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι εκτελεστή και ακυρώνει τη σχετική υπουργική απόφαση, που αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο. Ζητήθηκε, μάλιστα, η παρέμβαση των αρμόδιων αρχών της πολιτείας, προκειμένου να υποχρεωθούν ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ να επιστρέψουν το ποσό αυτό στις δύο εταιρίες.

Οι εκπρόσωποι του fund ρωτήθηκαν, επίσης, με ποια κριτήρια αποφάσισαν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά, τη στιγμή που εντοπίζουν τόσες στρεβλώσεις, οι οποίες, εύλογα, θα αποθάρρυναν επενδυτές να επενδύσουν τα κεφάλαια τους. Ρωτήθηκαν, επίσης, αν έγινε κάποια μελέτη πριν αποφασίσουν να έρθουν στην Ελλάδα, είτε των δεδομένων της ελληνικής αγοράς, είτε των υπό πώληση εταιριών. Η λογική της επένδυσης, απάντησαν, έχει να κάνει με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, για τη βιώσιμη ανάπτυξη των εταιριών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν. «Ψάχνουμε μια αγορά με ευκαιρίες ανάπτυξης», είπαν. «Βρίσκαμε τις στρεβλώσεις στην πορεία, αλλά θεωρούμε ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. μπορεί να τις υπερβεί. Ξέραμε τις στρεβλώσεις, ξέραμε ότι θα επηρεάσουν τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης των εταιριών, ζυγίσαμε τα πράγματα και είδαμε ότι υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης». Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι οι δύο εταιρίες θα δικαιωθούν για όλες τις διεκδικήσεις τους σε σύντομο διάστημα και η ΡΑΕ θα υποχρεωθεί να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις σε όλη τη δομή της αγοράς. Με αυτά τα δεδομένα ζήτησαν να επανεγγραφούν οι δύο εταιρίες στα μητρώα συναλλαγών του ΔΕΣΜΗΕ, ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν κανονικά.

Σε ό,τι αφορά το λογαριασμό που διατηρούν οι εταιρίες στην Ελβετία, δεν δόθηκε απάντηση πότε ανοίχθηκε, ωστόσο, υποστηρίχθηκε ότι ήταν μια επιχειρηματική απόφαση για τη διασπορά του κινδύνου, που απορρέει από την οικονομική κατάσταση της χώρας. «Και άλλες εταιρίες κοινής ωφέλειας», είπε ο κ. Νικολινάκος, «όπως, ο ΟΤΕ και η Vodafon, διατηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό. Αν δεν υπήρχε αυτός ο λογαριασμός δεν θα μπορούσαν οι δύο εταιρίες να κάνουν πληρωμές», είπε. Οι εκπρόσωποι του fund υποστήριξαν, επίσης, ότι μετά τη δέσμευση των λογαριασμών των εταιριών από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στάλθηκε επιστολή σε πελάτες τους, στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο λογαριασμούς σε ελληνική τράπεζα και έναν λογαριασμό σε ελβετική, για να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους. «Δεν βλέπω κάτι παράνομο ή ανήθικο σε αυτό», είπε ο κ. Νικολινάκος.

Αναφορικά, τέλος, με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, για το οποίο φέρονται να κατηγορούνται οι δύο εταιρίες, οι νομικοί εκπρόσωποι του fund απέφυγαν να τοποθετηθούν, με το αιτιολογικό ότι είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα. Εξέφρασαν, πάντως, την άποψη ότι θα δικαιωθούν οι εταιρίες και εντέλει θα αποζημιωθούν και άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθούν και κατά μέρος του Τύπου «που διαστρέβλωσε τα γεγονότα».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=54675

No comments: