Friday 10 February 2012

Σε νέα υψηλά επίπεδα Brent και WTI


Ξεπέρασε τα $118,50 το βαρέλι η ποικιλία Brent ενδοσυνεδριακά στο ICE του Λονδίνου χθες το απόγευμα ενώ σήμερα το πρωί εκινείτο στην περιοχή των $117,50. Την ίδια ώρα το καλάθι αργού του OPEC έκλεισε στα $116,27.Αργά το βράδυ, η τιμή του Brent των συμβολαίων παράδοσης Μαρτίου ήταν ενισχυμένη κατά 0,69%, στα 118 δολ. το βαρέλι, έχοντας κυμανθεί από 117,28 έως 118,57 δολ. το βαρέλι.



Την ίδια ώρα, στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του WTI στα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου κατέγραφε άνοδο κατά 1,23%, στα 99,86 δολ. ανά βαρέλι, κυμαινόμενη μεταξύ 98,66 και 100, 03 δολ. ανά βαρέλι. Η εκτίναξη των τιμών του αργού στα νέα αυτά υψηλά επίπεδα, με το Brent να έχει αυξηθεί κατά $6 δολ. μέσα σε μια μόλις εβδομάδα, είναι ενδεικτική της νευρικότητας που χαρακτηρίζει την διεθνή αγορά πετρελαίου από τις αρχές του χρόνου.

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο προβλέπεται να αυξηθεί φέτος με βραδύτερους των αναμενόμενων ρυθμούς, δηλ. πολύ κάτω των 1,0 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις του ΙΕΑ και OPEC, η υψηλή εποχιακή ζήτηση λόγω του σφοδρού ψύχους στο βόρειο ημισφαίριο επηρεάζει ανοδικά τις τιμές και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.
Από την μια πλευρά η κλιμακούμενη πολεμική ένταση στο Κόλπο, ιδίως μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις της Ιρανικής κυβέρνησης περί αντιποίνων, και αφετέρου το δριμύ κύμα κακοκαιρίας επηρεάζουν άμεσα τις αγορές με τους traders να προεξοφλούν ακόμη υψηλότερες τιμές και άρα να τοποθετούνται μαζικά αγοράζοντας συμβόλαια με τις τρέχουσες τιμές.
Εάν δε υπάρξει θετική έκβαση στις τελικές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Ελληνική κυβέρνηση και κλειδώσει η συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα, χρηματιστές του Λονδίνου προεξοφλούν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών του αργού τόσο στην προθεσμιακή αγορά όσο και σε αυτήν των φυσικών φορτίων.


http://www.energia.gr/article.asp?art_id=54673

No comments: