Friday 10 February 2012

Και επισήμως το ενδιαφέρον των Ρώσων για τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Η ρωσική Gazprom είναι πιθανό ότι θα συμμετάσχει στον δεύτερο διαγωνιστικό γύρο της Κύπρου για τις έρευνες εντός της ΑΟΖ, όπως δήλωσε ο Γκεόργκιβ Πετρώφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού εμπορικού επιμελητηρίου, την Παρασκευή.

«Θα γίνει διαγωνισμός την άνοιξη, το γνωρίζουμε αυτό. Η Gazprom ενδιαφέρεται να λάβει μέρος. Θα θέλαμε να δούμε τις ρωσικές εταιρείες που διαθέτουν σημαντική εμπειρία να δραστηριοποιούνται στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου», τόνισε ο κ. Πετρώφ, μιλώντας στους δημοσιογράφους σε ρωσο-κυπριακό επενδυτικό φόρουμ που παρευρέθη στη Λεμεσό.

Ο ίδιος πάντως δεν διευκρίνισε αν πρόκειται να συμμετάσχουν και άλλοι ρωσικοί ενεργειακοί όμιλοι. Χαρακτήρισε όμως «υποσχόμενες» τις ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Κυπρίου προέδρου Χριστόφια, ο οποίος αναμένει να ενδιαφερθούν οι ρωσικές εταιρείες για τα κοιτάσματα. Στόχος της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι να προσφέρει στις ρωσικές εταιρείες, που επιδιώκουν να αναπτύξουν δράση σε διεθνείς αγορές, έναν αξιόπιστο προορισμό, μέσω του οποίου μπορούν να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της νήσου, προς όφελός τους.

Σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα, «έχει έναν ασφαλή και αξιόπιστο εταίρο, στον οποίο μπορεί να βασιστεί για την υλοποίηση των διεθνών στρατηγικών της σχεδίων», υπογράμμισε.

Τέλος, ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεσμευμένη στην περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών, επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=54670

No comments: