Monday 12 September 2011

Διφορούμενες δηλώσεις της εκπροσώπου του Σταίητ Ντηπάρτμεντ για την Κυπριακή ΑΟΖ

Διφορούμενες θα πρέπει να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις της εκπροσώπου του Σταίητ Ντηπάρτμεντ, κ. Βικτώρια Νούλαντ, σχετικά με το δικαίωμα εξόρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Χίλλαρυ Κλίντον, κατά την επίσημη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου την περασμένη Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, απάντησε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι «πιστεύουμε πως οι ενεργειακοί πόροι (ενν. στην Κύπρο) θα πρέπει να μοιραστούν ισότιμα».
Παραθέτουμε μεταφρασμένο το επίμαχο απόσπασμα από την επίσημη ενημέρωση του Σταίητ Ντηπάρτμεντ:

« Ερώτηση: Η Κύπρος, και το Ισραήλ επίσης, έχουν κάποια σχέδια. Η ίδια εταιρεία τα πραγματοποιεί. Και η Τουρκία – για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αφήσει το Ισραήλ να εκμεταλλεύεται τους πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νούλαντ: Λοιπόν, γνωρίζουμε, προφανώς, την θέση της Τουρκικής Κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Αναφορικά με τη θέση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ στο θέμα αυτό, υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες κι από τις δύο Κυπριακές πλευρές για επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Πιστεύουμε ότι η εξασφάλιση ενεργειακών πόρων μέσω καλύτερης ενεργειακής διαφοροποίησης είναι προς το συμφέρον όλου του λαού της Κύπρου και προς το συμφέρον όλης της περιοχής. Έχουμε μία αμερικανική εταιρεία που εμπλέκεται, την Noble Energy. Και πιστεύουμε ότι αυτό είναι θετικό, και ότι η ενεργειακή διαφοροποίηση στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων ενεργειακών προσφορών. Και πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι θετικό, και ότι η ενεργειακή διαφοροποίηση από την Κύπρο θα είναι κάτι θετικό.
Ερώτηση: Εσείς …

Νούλαντ: Εμείς έχουμε καταστήσει σαφείς τις απόψεις αυτές στην Τουρκική Κυβέρνηση.

Ερώτηση: Είπατε ότι – όλος ο λαός της Κύπρου, αλλά το πρόβλημα είναι η de facto διχοτόμηση. Άρα, το τουρκικό επιχείρημα είναι ότι οι συμφωνίες αυτές εφαρμόζονται μόνο για την Ελληνική Κύπρο, είναι …

Νούλαντ: Επαναλαμβάνω, γι’ αυτό έχουμε τόσο σθεναρά υποστηρίξει τις προσπάθειες υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση των θεμάτων αυτών. Έχουμε, επίσης, καταστήσει σαφές ότι πιστεύουμε πως οι ενεργειακοί πόροι θα πρέπει να μοιραστούν ισότιμα ». [αγγλ.: Again, this is why we have so strongly supported the efforts led by the United Nations to try to settle these issues. We’ve also made clear that we believe that the energy resources ought to be equally shared].

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=49983

No comments: