Tuesday 13 September 2011

ΓΕΝΟΠ Vs κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το νέο τέλος

Σε ανοιχτή αντιπαράθεση τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται από χθες οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ που σχεδιάζουν να «μπλοκάρουν» στην πράξη την είσπραξη του τέλους ακίνητης περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Τα σχόλια του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλου ότι «θα εμποδίσουμε την έκδοση αυτών των λογαριασμών και δεν θα υλοποιούμε τις διακοπές ρεύματος για όσους καταναλωτές δεν πληρώσουν το τέλος» προκάλεσαν χθες την αντίδραση τόσο του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σχολίασε ότι «η περίοδος συνδιοίκησης έχει παρέλθει», όσο και της Νέας Δημοκρατίας.

Η ΝΔ καταδίκασε χθες μεν το νέο χαράτσι στα ακίνητα στράφηκε όμως και εναντίον του κ. Νίκου Φωτόπουλου, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Γ. Μιχαλάκη να σημειώνει ότι «κανένας οργανισµός δεν είναι τσιφλίκι κανενός, κανένας Φωτόπουλος δεν µπορεί να εµποδίζει την εφαρµογή των νόµω».

Συνέχεια στην αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση δίνει η Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού της ΔΕΗ, με αφορμή την απόφαση της επιβολής τέλους στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Ανταπάντηση

Με νεώτερη ανακοίνωσή της, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκφράζει την έκπληξή της για τη στάση της κυβέρνησης και της ΝΔ, σημειώνοντας: «Εάν η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει το νέο χαράτσι μιας αποτυχημένης πολιτικής, να βρει άλλους τρόπους και όχι να εκβιάζει μέσω της ΔΕΗ.

»Ο εκβιαστής και ο πιστολέρο είναι η πολιτεία που την είσπραξη του φόρου την συνδέει με την απειλή του "αν δεν πληρώσεις το φόρο σου κόβω τι ρεύμα" και όχι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που με τη στάση της επιχειρεί να προστατέψει και το ρόλο της επιχείρησης αλλά και τον μεροκαματιάρη που με δυσκολία αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ΓΕΝΟΠ, ως τον Αύγουστο είχε κοπεί το ρεύμα σε 175.000 καταναλωτές, εκ των οποίων οι 60.000 δεν έκαναν επανασύνδεση.

«Όταν μαζί αντιστεκόμασταν σε απαράδεκτες πολιτικές, αγωνιζόμασταν να μην περάσουν καταστροφικές αποφάσεις σε βάρος της Επιχείρησης, διακόπταμε τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. κάναμε συνδιοίκηση;» διερωτάται η Ομοσπονδία.

ΔΑΚΕ

Η ΔΑΚΕ της ΓΕΝΟΠ αναφέρει, εξάλλου, σε ξεχωριστή ανακοίνωση: «Οφείλουν να γνωρίζουν οι εκφραστές της τρόικας και του ΔΝΤ ότι δεν μπορούν να φορτώνουν στη ΔΕΗ την ανικανότητά τους στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής».

Αντισυνταγματικό

Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει την επιβολή του νέου τέλους ακινήτων που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση, ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, ενώ χαρακτηρίζει πράξη έμμεσου εκβιασμού των πολιτών την ενσωμάτωση του στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

«Η τυχόν ενσωμάτωση για μια ακόμα φορά άσχετων με την παροχή ρεύματος φόρων και τελών στο λογαριασμό της ΔΕΗ, σαφώς δεν είναι νόμιμη γιατί είναι ένας τρόπος έμμεσου εκβιασμού αφού ουδεμία σχέση έχουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με το συγκεκριμένο χαράτσι. Σε κάθε περίπτωση ο πολίτης εφόσον η ΔΕΗ διακόψει την παροχή ρεύματος μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια», δηλώνει στο portal capital.gr ο κ. Παξινός.

Όπως εξηγούν δε άλλες δικαστικές πηγές οι πολίτες εφόσον ενημερώσουν με εξώδικο τη ΔΕΗ πως θα καταβάλλουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος και μόνον τότε είναι πλήρως καλυμμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε δικαστική ενέργεια, ενώ διαθέτουν και μαχητό τεκμήριο δικαίωσης στα δικαστήρια.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/785f6f6b-62f3-4b53-92c7-f27c2850a0be

No comments: