Friday 25 October 2013

Παρατείνεται για 10 χρόνια η συνθήκη Energy Community

Παρατείνεται για μία ακόμη δεκαετία η συνθήκη του Energy Community, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη χθες από το Συμβούλιο Υπουργών του οργανισμού. Πρόκειται για εξέλιξη στην οποία αποτυπώνεται η δυσκολία του οργανισμού στην εκπλήρωση των σκοπών του, οι οποίοι επικεντρώνονται στην προσαρμογή των Δυτικών Βαλκανίων στο «κοινοτικό κεκτημένο» σε θέματα ενέργειας.

Κατά τη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, εγκρίθηκε επίσης λίστα με 35 ενεργειακά έργα υψηλού ενδιαφέροντος για τα Δυτικά Βαλκάνια. Σε αυτά τα έργα, τα οποία φέρουν την ονομασία PECI (“ Projects of Energy Community Interest”) περιλαμβάνονται 14 έργα ηλεκτροπαραγωγής, 9 έργα ηλεκτρικών υποδομών, 10 έργα υποδομών φυσικού αερίου και 2 έργα πετρελαϊκών υποδομών.
Την έγκριση της λίστας χαιρέτισε ο Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκίντερ Έτινγκερ. Ο Επίτροπος τόνισε ότι πρόκειται για μία ενέρεια που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων που τόσο πολύ έχει ανάγκη η περιοχή.
Όπως σημείωσε: «Περίπου 40 δις ευρώ απαιτούνται ως το 2020. Ωστόσο, η έλλειψη προόδου όσον αφορά το αποτελεσματικό άνοιγμα των αγορών και την περιφερειακή ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας προκαλεί ανησυχία. Η εφαρμογή του 3ου Ενεργειακού Πακέτου, ως ενός καθοριστικού εργαλείου στην επίτευξη των στόχων αυτών, πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα». Η επιλογή των έργων, σύμφωνα με το Energy Community, έγινε βάσει της σπουδαιότητάς τους στην ανάπτυξη της διασυνοριακής αγοράς ενέργειας της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

http://www.energypress.gr/news/Parateinetai-gia-10-hronia-h-synthhkh-Energy-Community

No comments: