Friday 25 October 2013

Κυοφορούνται ηχηρές συνεργασίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Η αρχή έγινε με το open door αλλά και με τη συνεργασία της ισραηλινής Ratio, με την Energean για το Θερμαϊκό. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και ενόψει του γύρου παραχωρήσεων που θα γίνει με βάση τα σεισμικά δεδομένα της PGS, πιθανότατα στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Θυμίζουμε ότι για το open door τόσο η Energean όσο και τα Ελ.Πε. είχαν προχωρήσει σε σημαντικές συμμαχίες, διεκδικώντας τα τρία υπό παραχώρηση οικόπεδα για έρευνα υδρογονανθράκων. Τα μεν Ελ.Πε. συμμάχησαν με την ιταλική Edison και την Σκωτσέζικη Petroceltic (εξαγόρασε την εταιρεία Melrose με την οποία είχε αρχικά συναφθεί η συμφωνία), η δε Energean είχε καταρτίσει συμμαχίες με τις Petra Petroleum (Taurus Fund) και Schlumberger (για τα Ιωάννινα) και με τις Trajan Oil και Schlumberger (Κατάκολο).
Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο πετρελαϊκό συνέδριο που έλαβε χώρα στην Αθήνα το Σεπτέμβριο, οι εκπρόσωποι των δύο ελληνικών εταιρειών είχαν απευθύνει πρόσκληση προς πιθανούς ενδιαφερομένους για συνεργασία, ενόψει και των επικείμενων γύρων παραχωρήσεων, που θα βασιστούν στα νέα σεισμικά δεδομένα από την PGS.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε στην Αθήνα είχαν δώσει το παρών εκπρόσωποι από πολλές διεθνείς εταιρείες, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνονται στους λεγόμενους oil majors. Μεταξύ αυτών εκπρόσωποι της αμερικανικής Exxonmobil, της Shell, της ισπανικής Repsol και της ρωσικής Gazpromneft - πετρελαϊκός βραχίονας της Gazprom.
Πληροφορίες θέλουν το ενδιαφέρον της πετρελαϊκής βιομηχανίας να εντείνεται γύρω από τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά, η οποία σε κάθε περίπτωση περιμένει τα αποτελέσματα από τις σεισμικές έρευνες. Αυτά, σε συνδυασμό και με την εξέλιξη των άλλων ανοιχτών υποθέσεων (open door, ελκυστικότητα συμβάσεων) θα καθορίσουν εν πολλοίς και την επιτυχία του γύρου παραχωρήσεων στον οποίο η ελληνική πλευρά έχει επενδύσει υψηλές προσδοκίες.

http://www.energypress.gr/news/Kyoforoyntai-hhhres-synergasies-gia-tis-ereynes-ydrogonanthrakwn

No comments: