Monday 14 October 2013

Συμβουλές της γενικής γραμματείας καταναλωτή για όσους έχουν πρόβλημα με την πληρωμή του πετρελαίου θέρμανσης

Αρχίζει αύριο η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης. Αν είστε διαχειριστής ή ιδιοκτήτης και δεν πληρώνουν οι ενοικιαστές κοινόχρηστα δείτε τι μπορείτε να κάνετε. Αν πάλι είστε ενοικιαστής και θέλετε να… ξεφύγετε της δαπάνης δείτε πότε μπορείτε, με βάση όσα συμβουλεύει η Γενική  Γραμματεία Καταναλωτή:

1. Δικαίωμα πληρωμής μειωμένου ποσοστού συμμετοχής αν «κλείσει» ο ιδιοκτήτης τα σώματα του (κοινού) καλοριφέρ.
Πολλοί κανονισμοί πολυκατοικιών προβλέπουν περιορισμό της χρέωσης στο 30-40% του αναλογούντος ποσοστού για τα διαμερίσματα που είναι αποδεδειγμένα κενά και μη χρησιμοποιούμενα με προηγούμενη ειδοποίηση του διαχειριστή και σφράγισμα των θερμαντικών σωμάτων.
Προσοχή: Αυτό ισχύει μόνο αν προβλέπεται ρητά από τον κανονισμό της δικής σας πολυκατοικίας.
2. Πλήρης απαλλαγή από την καταβολή του παγίου ποσοστού συμμετοχής μου στην κεντρική θέρμανση με αυτονομία.
Δεν υπάρχει τέτοιο δικαίωμα. Η μηχανολογική μελέτη δεσμεύει όλους τους συνιδιοκτήτες και κανείς δεν μπορεί να απαλλαγεί.
3. Μονομερής αποσύνδεση από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης (κοινό ή με αυτονομία) με παράλληλη αποχή από τις δαπάνες για θέρμανση.
Μπορεί να γίνει μόνο αν πρόκειται να θερμανθείτε με φυσικό αέριο και σας το επιτρέψει η απόλυτη πλειοψηφία (501 χιλιοστά) της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας σας.
Σε κάθε άλλη περίπτωση αυτό δεν είναι εφικτό, καθόσον δεν υπάρχει νόμος ή κανονισμός πολυκατοικίας που να το επιτρέπει.
Ωστόσο, εφόσον το επιθυμείτε και εξασφαλίσετε την απαραίτητη πλειοψηφία, μπορείτε να προχωρήσετε σε τροποποίηση του κανονισμού πολυκατοικίας σας κατά την προβλεπόμενη διαδικασία.
4. Για διαμέρισμα που είναι μονομερώς συνδεδεμένο με το δίκτυο φυσικού αερίου πως προωθείται  απαλλαγή από τις δαπάνες λειτουργίας και  τις έκτακτες δαπάνες κεντρικής θέρμανσης, μέσω πετρελαίου.

Η γενική συνέλευση των συνιδιοκτητών αποφασίζει για τη μόνιμη αποσύνδεση από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης ενός διαμερίσματος λαμβάνοντας υπόψη την πλειοψηφία του μισού αριθμού και μίας πλέον ψήφου των συνιδιοκτητών ανεξαρτήτως αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας (Π.Δ. 420/1987).
Στην περίπτωση που η εν λόγω συνέλευση αποφασίσει υπέρ της μόνιμης αποσύνδεσης της μεμονωμένης ιδιοκτησίας, που επιθυμεί να συνδεθεί με το δίκτυο του φυσικού αερίου, αυτή παύει να επιβαρύνεται με τις δαπάνες λειτουργίας και τις έκτακτες δαπάνες κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας.
Τέλος ο πίνακας κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης για τις ιδιοκτησίες που θα παραμείνουν σε σύνδεση με το δίκτυο της κεντρικής θέρμανσης θα πρέπει να τροποποιηθεί σύμφωνα με τους αναθεωρημένους «συντελεστές επιβαρύνσεων» ανά ιδιοκτησία.

Ας δούμε πως κατανέμονται οι δαπάνες κεντρικής θέρμανσης σε κτίρια που περιλαμβάνουν περισσότερες της μιας ιδιοκτησίες:

1. Ο τρόπος υπολογισμού Κατανομής των Δαπανών Κεντρικής Θέρμανσης σε Κτίρια, τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες της μια ιδιοκτησίες περιγράφεται στο από 27/9/85 Π.Δ. (ΦΕΚ Δ΄ 631) και ισχύουν οι πάγιες υποχρεώσεις που προβλέπονται απ΄ αυτό, πρέπει δε να εφαρμόζεται σε όλες τις οικοδομές, που η οικοδομική τους άδεια έχει εκδοθεί μετά την ισχύ του ανωτέρου Π.Δ.
2. Στα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν την ισχύ του εν λόγω κανονισμού, εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στο καταστατικό λειτουργίας της πολυκατοικίας, το οποίο μπορεί με τον εκάστοτε ισχύοντα τρόπο να αναθεωρηθεί ώστε να αποδεχθεί την εφαρμογή του κανονισμού στον τρόπο κατανομής των δαπανών κεντρικής θέρμανσης.
Πληροφορίες δίνουν οι οικίες αρμόδιες πολεοδομίες των Δήμων, αλλά και οι εταιρείες διαχείρισης κοινοχρήστων εξόδων πολυκατοικιών.

capital.gr)

http://www.energypress.gr/news/Arhizei-h-mahh-toy-Den-Plhrwnw-sto-petrelaio-thermanshs

No comments: