Tuesday 15 October 2013

Εγκρίθηκε η συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται η διασυνοριακή συμφωνία των ΗΠΑ με το Μεξικό σχετικά με την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικό, σε περιοχές εκτός των θαλάσσιων συνόρων, πέρασε την Παρασκευή η αμερικανική Γερουσία.

Η συγκεκριμένη συμφωνία παρέχει το απαραίτητο πλαίσιο στις αμερικανικές ιδιωτικές εταιρίες προκειμένου να συνεργαστούν με την μεξικανική κρατική εταιρία πετρελαίου, Pemex, για έρευνες υδρογονανθράκων στον Κόλπο του Μεξικού, οι οποίες θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έκδοση του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε από τη Γερουσία είναι διαφορετική από την αντίστοιχη που έχει εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων τον Ιούνιο.
Η βασική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η εκδοχή της Βουλής των αντιπροσώπων προέβλεπε ότι οι αμερικανικές εταιρίες που θα προχωρήσουν στη σύσταση κοινοπραξίας με την Pemex για έρευνες στις περιοχές που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα απαλάσσονται από τους νέους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Αντιθέτως, η εκδοχή της Γερουσίας, δεν περιλαμβάνει τέτοιου τύπου εξαίρεση. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το αβέβαιο νομικό πλαίσιο που υπήρχε έως τώρα, είχε εμποδίσει τις αμερικανικές εταιρίες να εξερευνήσουν τις εν λόγω περιοχές οι οποίες, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, περιλαμβάνουν έως και 172 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 304 BcF φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι από την πλευρά της μεξικανικής Γερουσίας, η συμφωνία έχει επικυρωθεί.
 
http://www.energypress.gr/news/Egkrithhke-h-symfwnia-HPA-Mexikoy-gia-tis-ereynes-ydrogonanthrakwn

No comments: