Monday 21 October 2013

ΑΠΕ και διαλείπουσα παραγωγή: Τι κάνουμε όταν έχει συννεφιά και νηνεμία;

“Τι συμβαίνει με τις ανεμογεννήτριες όταν επικρατεί νηνεμία; Και με τα φωτοβολταϊκά όταν έχει συννεφιά ή όταν βραδιάζει; Παράγουν ενέργεια;”.

Πέρα από τις (συχνά δικαιολογημένες) φωνές για τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στα πτηνά ή των φωτοβολταϊκών στην αλλοίωση του φυσικού τοπίου, οι πολέμιοι των ΑΠΕ υπογραμμίζουν την αστάθεια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας εξωγενών παραγόντων όπως οι καιρικές συνθήκες.

Η αλήθεια είναι ότι το μοντέλο αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας που προωθούν οι ΑΠΕ σε συνδυασμό με τις καιρικές μεταβολές που επηρεάζουν την απόδοσή τους θέτουν μια πολύ σημαντική πρόκληση για τις ενεργειακές μας υποδομές.
Πρόκειται άλλωστε για υποδομές που σχεδιάστηκαν και εγκαταστάθηκαν με γνώμονα ένα προβλέψιμο, γραμμικό μοντέλο, βασισμένο στην εξόρυξη πόρων, τη μετατροπή τους σε ενέργεια και τη διοχέτευση της ενέργειας στο δίκτυο με προορισμό τον τελικό καταναλωτή.
Ωστόσο, διαρκώς ανακαλύπτονται και αναπτύσσονται λύσεις για τη διαλείπουσα παροχή ηλεκτρισμού από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ορισμένες από αυτές είναι:

*Καλύτερος σχεδιασμός ανεμογεννητριών
Οι ανεμογεννήτριες γίνονται μεγαλύτερες και αποδοτικότερες με αποτέλεσμα ο συντελεστής δυναμικού- ο λόγος δηλαδή της πραγματικής ενέργειας που παράγει μια μονάδα σε ορισμένο χρονικό διάστημα προς τη μέγιστη ενέργεια που θα μπορούσε να παράξει στο ίδιο διάστημα- να αυξάνεται. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερη αιολική ενέργεια με χαμηλότερη ένταση ανέμων που αντισταθμίζει τις “κορυφές” και τις “κοιλάδες” της διαλείπουσας παραγωγής. Νέες ανεμογεννήτριες όπως ο “δεινόσαυρος” της Siemens, μπορούν να επιτύχουν συντελεστές δυναμικού της τάξης του 54%.

*Καινοτόμα φωτοβολταϊκά πάνελ
Τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά πάνελ λεπτού υμενίου (thin-film) έχουν προβληθεί ως απάντηση στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας σε συνθήκες σκιάς. Από τα νέα πάνελ που εμπνέονται από τα μάτια της νυχτοπεταλούδας έως τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά με χρωστικές, οι ερευνητές αναζητούν τρόπους φθηνότερης και αποδοτικότερης εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας.

*Συνδυασμός προσφοράς και ζήτησης

Τα έξυπνα δίκτυα αναλαμβάνουν το έργο της εξισορρόπησης μεταξύ προσφοράς και ζήτησης: ειδοποιούν τους καταναλωτές για το κόστος της ενέργειας που καταναλώνουν κάθε στιγμή, τους ενθαρρύνουν να βάλουν πλυντήριο σε ώρες υψηλής ηλιοφάνειας ή αιολικού δυναμικού και τους χρεώνουν περισσότερο όταν αγνοούν τις συμβουλές τους.

*Αποθήκευση ενέργειας σε κλίμακα δικτύου

Μαζί με την εξοικονόμηση, η αποθήκευση ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση που θα κρίνει τη μετάβαση σε ένα πιο “καθαρό” ενεργειακό μέλλον.
Από μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας σε επίπεδο φωτοβολταϊκού ή αιολικού πάρκου έως τις μπαταρίες δικτύου, τα συστήματα αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική βιωσιμότητα των ΑΠΕ, αποθηκεύοντας καθαρή ενέργεια που μπορεί να μεταπωληθεί σε ώρες αιχμής και σε υψηλότερη τιμή.

*Εξοικονόμηση ενέργειας

Η διακυμάνσεις στην προσφορά αντιμετωπίζονται ευκολότερα όταν η ζήτηση είναι χαμηλότερη. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Με την εξοικονόμηση ενέργειας: αποδοτικά κτήρια και λαμπτήρες LED δεν περιορίζουν την κατανάλωση, αλλά συμβάλλουν και στη βιωσιμότητα καθαρής ενέργειας.

*Πλεόνασμα καθαρής ενέργειας

Σε ορισμένες περιπτώσεις η παραγωγή πλεονάσματος καθαρής ενέργειας συμφέρει σε σύγκριση με την κατασκευή μικρών μονάδων και τη λύση της αποθήκευσης. Ο υπολογισμός της αναγκαίας ισχύος παραμένει ακόμα μια μεγάλη πρόκληση: ως λύσεις με αυτή τη λογική έχουν προβληθεί η παράλληλη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας με την καλλιέργεια αγροτικών εκτάσεων, το επονομαζόμενο solar sharing, όπως και η κατασκευή γιγάντιων υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Η διαλείπουσα παραγωγή των τεχνολογιών ΑΠΕ και ιδίως αιολικών και φωτοβολταϊκών είναι ένα μεγάλο εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδηθεί για να επιτευχθεί δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων και να ανασχεθεί ως ένα βαθμό η κλιματική αλλαγή.

Οι εξελίξεις έρχονται και εμείς θα τις παρακολουθούμε.

http://www.econews.gr/2013/10/21/ape-dialeipousa-paragogi-106925/

No comments: