Tuesday 22 October 2013

Open door: Οι δικηγόροι καθυστερούν τα «γεωτρύπανα»

Η υπογραφή των συμβάσεων των τριών διαγωνισμών open door «σέρνεται» επί μακρό χρονικό διάστημα και παρά τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις που έχουν γίνει για να παρουσιαστεί μια τελική σύμβαση που θα οδηγήσει και στις οριστικές υπογραφές, ακόμη δεν υπάρχει απτό αποτέλεσμα και ήδη έχει εκφραστεί δημοσίως από τους υποψήφιους αναδόχους δυσαρέσκεια.
Και όπως όλα δείχνουν δε θα υπάρξει αποτέλεσμα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Νοέμβριου, με αποτέλεσμα να καθυστερεί περαιτέρω η έναρξη των ερευνητικών εργασιών για τις περιοχές των Ιωαννίνων και του Πατραϊκού, ενώ για την περίπτωση του Κατακόλου τα πράγματα είναι ακόμη πιο ομιχλώδη.
Ο νέος λόγος της καθυστέρησης ακούει στο όνομα «σύμβουλος νομικής υποστήριξης» καθώς το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη νέου νομικού συμβούλου με έργο τις συμβάσεις του open door. Ο διαγωνισμός αυτός εκ πρώτης όψεως φαίνεται ως μια λογική κίνηση, αφού οι συμβάσεις αυτές, όπως έχει διαμηνύσει το ΥΠΕΚΑ, αφορούν στη μεγαλύτερη σε αξία διαπραγμάτευση που έχει κάνει στην ιστορία το ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο ενώ προ ημερών δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού με προβλεπόμενο τίμημα τις 60 χιλιάδες ευρώ, μόλις λίγες εβδομάδες πριν, στις 25 Σεπτεμβρίου είχε ανατεθεί από το ΥΠΕΚΑ σε γνωστό δικηγορικό γραφείο το έργο της παροχής νομικών συμβουλών, πάλι σε σχέση με τη μίσθωση δικαιωμάτων του δημοσίου για υδρογονάνθρακες. Στην περίπτωση της πρώτης ανάθεσης πάντως το κόστος ήταν μικρότερο (20 χιλιάδες).
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη προκήρυξη της 15ης Οκτωβρίου, όπως δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, το έργο αφορά στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών συμβούλου νομικής υποστήριξης και έχει προϋπολογισμό 60 χιλιάδες πλην ΦΠΑ (σύνολο 73,8 χιλιάδες ευρώ). Η διάρκεια υλοποίησης είναι 20 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης ενώ η ημερομηνία λήξης προσφορών είναι 31 Οκτωβρίου.
Αντικείμενο του Συμβούλου θα είναι η συμμετοχή του στον τελικό γύρο διαβουλεύσεων με τις προκριθείσες κοινοπραξίες και η κατάρτιση του τελικού σχεδίου της Σύμβασης παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για τις θαλάσσιες περιοχές του Πατραϊκού κόλπου και Κατάκολου καθώς και στη Χερσαία περιοχή Ιωαννίνων, καθώς και σε όλες τις διαδικασίες, που άπτονται επί Νομικής φύσεως θεμάτων και απαιτούνται για τον σκοπό αυτό.
Το ενδιαφέρον είναι ότι μόλις λίγες εβδομάδες πριν στις 25 Σεπτεμβρίου είχε ανατεθεί στο δικηγορικό γραφείο Μπερνίτσα και στο δικηγόρο Παναγιώτη Μπερνίτσα, το έργο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών νομικού περιεχομένου που αφορούν στη μίσθωση των δικαιωμάτων του Δημοσίου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Μεταξύ άλλων – σύμφωνα πάντα με τη Διαύγεια – το αντικείμενο του έργου που έχει ήδη ανατεθεί είναι η παροχή νομικής υποστήριξης στη διάρκεια της διαμόρφωσης των σχεδίων συμβάσεων μίσθωσης του δικαιώματος του δημοσίου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και έως την οριστικοποίηση και υπογραφή αυτών, ο σχολιασμός επί των σχεδίων συμβάσεων. Το κόστος της τότε ανάθεσης ήταν 20 χιλιάδες ευρώ.
Καθυστερήσεις
Θυμίζουμε ότι ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι – όπως όλα δείχνουν – ο διαγωνισμός του open door θα κλείσει αισίως τα 2 χρόνια χωρίς να υπάρχει ακόμη ανάθεση. Έτσι στο πλαίσιο του πρόσφατου πετρελαϊκού συνεδρίου στην Αθήνα για λογαριασμό της Energean ο Μαθιός Ρήγας τόνισε «Οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται σε επιχειρηματικό χρόνο για να μην ανατρέπονται οι επενδυτικοί σχεδιασμοί», ενώ για λογαριασμό των ΕΛΠΕ εξέφρασε δυσφορία ο γενικός δ/ντής Ερευνας & Παραγωγής Γιάννης Γρηγορίου σημειώνοντας ότι η εταιρεία αναμένει τις συμφωνίες, «ωστόσο δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν, έχουν περάσει 14 μήνες».
 
http://www.energypress.gr/news/Open-door:-oi-dikhgoroi-kathysteroyn-ta-gewtrypana

No comments: