Monday 14 October 2013

Saudi Aramco: «Ο κόσμος πρέπει να επενδύσει $40 τρισ. για ενέργεια τα επόμενα 20 χρόνια»

Ο κόσμος θα πρέπει να επενδύσει 40 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 20 χρόνια για να καλύψει τις ανάγκες του σε ενέργεια, υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ενέργεια που άρχισε σήμερα στη Νότια Κορέα.

"Σήμερα, τουλάχιστον το ένα τρίτο από τα 7 δισεκ. κατοίκους του πλανήτη καταναλώνει τα δύο τρίτα της ενεργειακής προσφοράς. (...) Όμως μέχρι το 2050, 9 δισεκ. άνθρωποι θα έχουν προσδοκίες για μια ζωή με ευημερία», αυξάνοντας τη ζήτηση όλων των μορφών ενέργειας, υπενθύμισε ο Χαλίντ αλ-Φαλίχ κατά την πρώτη ημέρα αυτού του συνεδρίου που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια και θα συνεχιστεί ως την Πέμπτη στο Νταεγκού (νοτιοανατολική Νότια Κορέα).
"Στη διάρκεια των δύο επόμενων δεκαετιών, η συσσωρευμένη επένδυση στην ενέργεια υπολογίζεται σε περίπου 40 τρισεκ. δολάρια. Είναι όσο τα ετήσια ΑΕΠ της Κίνας, της ΕΕ και των ΗΠΑ μαζί», τόνισε.
Για να καλυφθεί αυτή η μελλοντική ζήτηση, ο επικεφαλής της ισχυρής δημόσιας εταιρείας ζήτησε να επιταχυνθούν η εξοικονόμηση ενέργειας και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπενθυμίζοντας πως η ίδια η Σαουδική Αραβία, παρά το πετρελαϊκό μάννα που διαθέτει, άρχισε φιλόδοξα προγάμματα προς αυτές τις κατευθύνσεις.
Ωστόσο διαβεβαίωσε πως ο κόσμος εξακολουθεί να διαθέτει «άφθονες» πηγές υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), κυρίως εξαιτίας της εκμετάλλευσης μη συμβατικών αποθεμάτων, όπως το σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο.
Σχετικά με το θέμα αυτό, ο Αλ-Φαλίχ εκτιμά πως «η αμερικανική επανάσταση θα διαδοθεί και θα πάρει έκταση». Ανακοίνωσε επίσης πως η εταιρεία του, δύο χρόνια αφότου άρχισε ένα πρόγραμμα εκμετάλλευσης μη συμβατικού φυσικού αερίου στη βόρεια Βρετανία, είναι «έτοιμη να δεσμευθεί ότι θα παρέχει φυσικό αέριο (μη συμβατικό) για έναν ηλεκτρικό σταθμό των 1.000 μεγαβάτ», ο οποίος θα τροφοδοτεί ένα ορυχείο και ένα εργοστάσιο φωσφορικών αλάτων.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=75088

No comments: