Thursday 26 September 2013

Ουκρανία: Καμία πιθανότητα για νέα κρίση με τη Μόσχα στο φυσικό αέριο

Η διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου εκ μέρους της Ουκρανίας και της Ευρώπης καθιστούν «αδύνατη» μια νέα ενεργειακή κρίση μεταξύ της πρώτης και της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Λεονίντ Κοζάρα, καθησυχάζοντας έτσι τους Ευρωπαίους ενόψει της φετινής χειμερινής περιόδου.

Μιλώντας στο Fobres, ο Κοζάρα υπενθύμισε ότι το 2009 και το 2006, οι κρίσεις στις σχέσεις Κιέβου-Μόσχας με αφορμή τις πληρωμές φυσικού αερίου είχαν οδηγήσει σε έλλειψη τις αγορές της Ευρώπης που εξαρτώνταν από το ρωσικό αέριο. Αυτό το ενδεχόμενο όμως έχει πλέον εξανεμιστεί, καθώς σήμερα δεν υπάρχουν πια οι συνθήκες για την εκδήλωση κρίσης.
«Πρώτα από όλα, η ευρωπαϊκή αγορά αερίου έχει αλλάξει δραστικά: Σε μια μικρή χρονική περίοδο, η Ευρώπη έκανε ένα άλμα στην διαφοροποίηση των πηγών της. Δεύτερον, η Ουκρανία επίσης ήταν αρκετά επιτυχημένη στη δική της αναδιαμόρφωση της αγοράς φυσικού αερίου», εξήγησε ο Κοζάρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία έχει υπογράψει ήδη συμβόλαιο με τη Shell για την ανάπτυξη του αερίου σχιστών και αναμένει να υπογράψει και δεύτερη συμφωνία με την ExxonMobil για το ίδιο αντικείμενο. Σημειώνεται ότι η χώρα εκτιμάται πως διαθέτει από τα μεγαλύτερα αποθέματα αυτού του είδους στην Ευρώπη και με τον τρόπο αυτό φιλοδοξεί να δώσει τέλος στην εξάρτησή της από τη Μόσχα.
Επίσης, οι Ουκρανοί παρατηρούν ότι η Naftogaz έχει πληρώσει τους Ρώσους για τα 24,9 δις. κ.μ. αερίου που εισήγαγε πέρυσι και κατ’ επέκταση δεν υπάρχουν οφειλές αυτή τη στιγμή που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τριβή. 

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=74432

No comments: