Wednesday 25 September 2013

Ναυαγεί το σχέδιο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στη Νορβηγία

Εγκαταλείφθηκε λόγω υψηλού κόστους και πολλών καθυστερήσεων το φιλόδοξο σχέδιο της Νορβηγίας για τη δημιουργία μονάδας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στα διυλιστήρια του Μόνγκσταντ.

«Η ανάπτυξη πλήρους συστήματος δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στο Μόνγκσταντ ματαιώνεται», ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Όλα Μπόρτεν Με διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι έρευνες συνεχίζονται με στόχο τη δημιουργία τέτοιας μονάδας σε κάποια άλλη τοποθεσία, στο μέλλον. «Φοβάμαι πως [η μονάδα] θα έδειχνε απλώς ότι είμαστε πρόθυμοι να δαπανήσουμε πολλά χρήματα σε ένα έργο, αντί να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον υπόλοιπο κόσμο.»
Ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα εγκαταλείψει την εξουσία στα μέσα του Οκτωβρίου έπειτα από την εκλογική νίκη της Έρνα Σόλμπεργκ των Συντηρητικών, δεσμεύτηκε το 2007 να καταστήσει τη Νορβηγία πρωτοπόρο στις προσπάθειες δέσμευσης άνθρακα με μεγάλες επενδύσεις. Παρότι υποσχέθηκε να χαρίσει στη χώρα στιγμές ανάλογες με αυτές που έζησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1969, με την αποστολή Apollo, περιβαλλοντική οργάνωση έκανε λόγο για «μια από τις χειρότερες πολιτικές συντριβές στα χρονικά».
Τα σχέδια ναυάγησαν όταν ο Γενικός Ελεγκτής της Νορβηγίας διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση δαπάνησε σχεδόν 1 δισ. ευρώ -ποσό κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με αυτό που προέβλεπε ο προϋπολογισμός- μέσα σε μία πενταετία για έργα CCS. «Η έρευνα δείχνει ότι η πολυπλοκότητα της εφαρμογής [τεχνολογιών] CCS υποτιμήθηκε το 2006», αναφέρει στην έκθεσή του. «Μεταξύ άλλων, αποδείχθηκε πολύ δύσκολος ο σχεδιασμός και η ανέγερση μεγάλης κλίμακας μονάδων δέσμευσης οντά σε διυλιστήρια».

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η τεχνολογία CCS θα έχει καθοριστική σημασία στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν υπάρχει οπουδήποτε στον κόσμο εμπορικής κλίμακας μονάδα.

http://www.energypress.gr/news/Nayagei-filodoxo-shedio-desmeyshs-anthraka-sth-Norbhgia

No comments: