Wednesday 25 September 2013

Δέκα διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα !

Πόσο συχνό φαινόμενο είναι για την Αθήνα να παρακολουθήσουν ένα πετρελαϊκό συνέδριο, στελέχη από τουλάχιστον δέκα διεθνείς εταιρείες υδρογοναθράκων ;
Όχι και τόσο, είναι η απάντηση, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα. Στο ετήσιο ωστόσο συνέδριο«Balkans Οil and Gas Summit» που διεξάγεται από χθες στην Αθήνα, την παρουσία τους έδωσαν στελέχη από δέκα και πλέον πετρελαϊκούς ομίλους, δείγμα ότι το θέμα «ελληνικά πετρέλαια» συγκεντρώνει σταδιακά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
 
Για παράδειγμα, εκ μέρους της ρωσικής Gazpromneft, τον πετρελαϊκό βραχίονα τηςGazprom, συμμετείχαν οι Maria Kovtun και Anastasia Komova (τομέας ανάπτυξης ευρωπαϊκών projects), για λογαριασμό της Shell ο διευθυντής ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών σχεδίων Gianpetro Bertuglia, από την αμερικανική Exxonmobil ο εμπορικός σύμβουλος Tom Jawoski, και εκ μέρους της ισπανικής Repsol ο διευθυντής εξαγωγών για Ευρώπη & Μ. Ανατολή Max Torres.
 
Συμμετείχαν επίσης στελέχη της πολυεθνικής Foster Wheeler που με έδρα την Ελβετία ειδικεύεται σε κατασκευές αγωγών, terminals και διυλιστηρίων, της Ν. Κορεατικής DanaPetroleum, της εταιρείας σεισμικών ερευνών Spectrum (ανταγωνιστής της PGS), εταιρείες υδρογοναθράκων από την περιοχή των Βαλκανίων, όπως η σερβική NIS, η βουλγαρική Bulgartransgas, και η αλβανική Stream Oil, καθώς και οι ελληνικές ΕΛΠΕ και Energean Oil.
 
Όσον αφορά στην εκπροσώπηση σε επίπεδο πρεσβειών, την πιο πολυμελή αντιπροσωπεία είχε η αμερικανική πρεσβεία (σσ: που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στους υδρογονάνθρακες), με πέντε στελέχη και επικεφαλής τον ακόλουθο για οικονομικές υποθέσεις David Lepeatt.
 
Κατά κοινή ομολογία, ήταν η πρώτη φορά που πετρελαϊκό συνέδριο στην Αθήνα συγκέντρωσε τόσο μαζικό ενδιαφέρον από ξένους παίκτες (και με αλμυρό κόστος συμμετοχής στις …1.700 λίρες το άτομο). Αν και θα μπορούσε να επικαλεστεί κάποιος την ατζέντα του συνεδρίου που αφορούσε τις γενικότερες εξελίξεις στον τομέα υδρογοναθράκων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ήταν ωστόσο προφανές πως το ενδιαφέρον εστιάσθηκε στις εξελίξεις γύρω από τη χώρα μας.
 
«Πλέον υποσχόμενη περιοχή, οι Παξοί»
 
Στο συνέδριο, παρουσιάστηκαν με πρωτοβουλία του επικεφαλής στο τμήμα γεωολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζελελίδη δύο από τις πολλές απεικονίσεις των σεισμικών γραμμών που «τράβηξαν» οι Νορβηγοί της PGS στο Ιόνιο. «Ωραίες όλες αυτές οι διαφάνειες, όμως εγώ δεν είμαι γεωλόγος αλλά επιχειρηματίας, ποια είναι η καλύτερη περιοχή για να βάλω τα χρήματά μου ;», ήταν η ερώτηση που δέχθηκε από το ακροατήριο. «Απάντηση θα μας δώσει μόνο η ερμηνεία των δεδομένων που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2014, και αφού πρώτα τελειώσει η επεξεργασία τους. Πάντως θεωρώ ότι η πλέον υποσχόμενη περιοχή είναι αυτή των Παξών», απάντησε ο κ. Ζελελίδης.
 
Σημειωτέον ότι έστω και ανεπίσημα είναι η 4η φορά (μετά τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο, και τα Χανιά) που παρουσιάζονται μπροστά σε εξειδικευμένο κοινό δεδομένα από τις περιοχές που ερεύνησε το νορβηγικό σκάφος Nordic Explorer.
 
Μετά την Total, και τα ΕΛΠΕ…
 
Η είδηση πάντως βγήκε από την ελληνική πλευρά. Μετά τη γαλλική Total, που φέρεται να έχει αγοράσει από την PGS το συνολικό πακέτο των 79 σεισμικών γραμμών συνολικού μήκους 12.500 χλμ που «χάραξαν» οι Νορβηγοί σε Ιόνιο - Ν. Κρήτη (πληρώνοντας γύρω στα 5-6 εκατ. ευρώ), χθες, έγινε γνωστός άλλος ένας αγοραστής. Πρόκειται για τα ΕΛΠΕ που επίσης αγόρασαν τα δεδομένα, όπως ανακοίνωσε στο συνέδριο ο γενικός διευθυντής έρευνας και παραγωγής του ομίλου Γιάννης Γρηγορίου.
 
Χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς των Γάλλων, των ΕΛΠΕ ή όποιων άλλων αγοράσουν τα στοιχεία από τους Νορβηγούς, δείχνει αν μη τι άλλο ότι το ενδιαφέρον δεν μένει στα λόγια.
 
Όσο για την ερμηνεία των ευρημάτων της PGS, αυτή αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Δεκέμβριο -οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σεισμικών- όπως επανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Κώστας Μαθιουδάκης. Το πιθανότερο είναι ότι ως το τέλος Μαρτίου 2014 θα έχουν ερμηνευτεί τα δεδομένα, οπότε και θα προκύψει μια πρώτη σαφή εικόνα για τα πετρέλαια του Ιονίου και της Κρήτης.
 
Στην Αθήνα το επόμενο ραντεβού
 
Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι το επόμενο μεγάλο ραντεβού ξένων ομίλων όπου τα ελληνικά πετρέλαια θα βρεθούν στο επίκεντρο, θα είναι πάλι στην Αθήνα, στις 5-7 Νοεμβρίου. Η ελληνική πρωτεύουσα επελέγη για να φιλοξενήσει το καθιερωμένο πετρελαιογεωλογικό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων Πετρελαίου (AAPG), το οποίο θεωρείται θεσμός στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου. Εκεί, η PGS δεν αποκλείεται να παρουσιάσει στοιχεία ακόμη πιο προχωρημένα από πλευράς επεξεργασίας.
 
Χιούστον καλεί Αθήνα
 
Επόμενος επίσης σταθμός, θα είναι πάλι το συνέδριο της AAPG, αυτή τη φορά τον Απρίλιο του 2014 στο Χιούστον Τέξας, καρδιά της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας, όπου και εδρεύει το τμήμα επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων από τις ελληνικές θάλασσες της PGS.
 
Διόλου τυχαία, ένα μήνα πριν, τον Μάρτιο του 2014, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από τους Νορβηγούς και η ερμηνεία των δεδομένων, που σημαίνει ότι θα υπάρχει σαφής εικόνα για το τι κρύβουν οι ελληνικές θάλασσες…
 
http://www.energypress.gr/news/Deka-diethneis-petrelaikes-etaireies-anazhtoyn-eykairies-sthn-Ellada

No comments: