Wednesday 25 September 2013

Κομισιόν: Το ενεργειακό κόστος οδηγεί στην αποβιομηχανοποίηση της Ευρώπης

Ως προβληματική χαρακτηρίζεται η κατάσταση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου επισημαίνεται ότι το μερίδιο της βιομηχανίας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο 15,1% το καλοκαίρι του 2013, έναντι 15,5% ένα χρόνο πριν.

Ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν σημειώσει πρόοδο στη βελτίωση του περιβάλλοντος των επιχειρήσεων, των εξαγωγών και της αειφορίας τους, εξακολουθούν να υφίστανται πολλά προβλήματα. Η σύγκλιση των πλέον ανταγωνιστικών βιομηχανικών χωρών και των χωρών με μέτριες επιδόσεις έχει σταματήσει, ενώ το κόστος της ενέργειας αυξάνεται σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη, συμβάλλοντας έτσι στην αποβιομηχάνιση της Ευρώπης.
Μεγάλα εμπόδια αποτελούν επίσης, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η πτώση των επενδύσεων σε όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη. Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι για να αρχίσει και πάλι να ακμάζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά οι επιδόσεις της δημόσιας διοίκησης καθώς και η διασύνδεση των σχολείων με τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει επίσης να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την ώθηση της καινοτομίας προς την αγορά.

http://www.energypress.gr/news/Komision:-To-energeiako-kostos-odhgei-sthn-apobiomhh anopoihsh-ths-Eyrwphs

No comments: