Tuesday 24 September 2013

Απάτη μεγάλης κλίμακας στον ενεργειακό τομέα της Βουλγαρίας

Τη μεγάλης κλίμακας απάτη στον ενεργειακό τομέα της Βουλγαρίας, συμπεριλαμβανομένης και της καταστροφής των εγγράφων που πιστοποιούν τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν για το έργο κατασκευής του β’ πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, μετά την παύση του έργου, επιβεβαίωσε η Εισαγγελία της χώρας.

Όπως μετέδωσε το «Novinite», η ανακοίνωση έγινε έπειτα από την κοινή, ειδική επιχείρηση της Εισαγγελίας της Σόφιας, της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (DANS) και του υπουργείου Εσωτερικών, στη διάρκεια της οποίας πρώην διευθυντικά στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΝΕΚ) συνελήφθησαν.

Τον Αύγουστο του 2013, το γραφείο του εισαγγελέα της Σόφιας έλαβε έκθεση από την DANS σε σχέση με φαινόμενα απάτης στον ενεργειακό τομέα και συγκεκριμένα για το έργο της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, που προκάλεσε σημαντικές ζημίες στα ταμεία του κράτους. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το γραφείο του εισαγγελέα της Σόφιας ξεκίνησε προδικαστικές διαδικασίες κατά αγνώστων για αδικήματα βάσει του Άρθρου 203 του Ποινικού Κώδικα, που σχετίζεται με μεγάλης κλίμακας υπεξαίρεση. Η έρευνα συμπεριέλαβε, επίσης, το αδίκημα της σκόπιμης κακοδιαχείρισης (Άρθρο 2019 του Ποινικού Κώδικα).
Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας παραθέτει τα γεγονότα που έγιναν σε σχέση με το έργο του Μπέλενε και σ' αυτήν τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως, στις 29 Μαρτίου 2013, υποβλήθηκε μορατόριουμ για το έργο του Μπέλενε μέσω της σχετικής απόφασης της πρώην κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ, η οποία είχε ως συνέπεια την παύση όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονταν με την υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με όσα προέβλεπε το έργο, τα συμβόλαια για την επίβλεψη των εργασιών ανατέθηκαν στις εταιρείες WorleyParsons και Risk Engineering (υπεργολάβος των συμβουλευτικών υπηρεσιών).
Παρά τις διατάξεις των συμβολαίων που καθιστούσαν σαφές ότι, οι αποφάσεις των κρατικών φορέων (σ' αυτή την περίπτωση το μορατόριουμ) θα έπρεπε να ερμηνευθούν ως «συνθήκη ανωτέρας βίας», βάσει των οποίων τα συμβαλλόμενα μέρη απαλλάσσονταν από τις υποχρεώσεις τους, δύο από τους πρώην διευθύνοντες συμβούλους της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΝΕΚ) απέτυχαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία παύσης πληρωμών.
Αποτέλεσμα αυτής της αποτυχίας ήταν η πληρωμή -για 1,5 χρόνο- 950.000 ευρώ των εταιρειών WorleyParsons και Risk Engineering για την επίβλεψη του έργου του Μπέλενε, του οποίου η κατασκευή και η όλη πορεία είχε σταματήσει, έπειτα από την απόφαση της πρώην κυβέρνησης. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2013, το γραφείο του εισαγγελέα της Σόφιας έλαβε νέα έκθεση από την DANS στην οποία υπογραμμίζεται η πιθανότητα απόκρυψης ή καταστροφής ενοχοποιητικών στοιχείων.
Αυτή η έκθεση ήταν και η αφορμή για την κοινή, ειδική, επιχείρηση που έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, στη διάρκεια της οποίας έγιναν έρευνες στα γραφεία των εταιρειών WorleyParsons, Risk Engineering και NEK EAD, προκειμένου να εντοπιστούν έγγραφα σχετικά με την έρευνα και να συμπεριληφθούν στα στοιχεία της υπόθεσης.
Στη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της NEK, Ίβο Λεφτέροφ και Κρουμ Αναστάσοφ, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Worley Parsons Σάμπιν Σαμπίνοφ κρατήθηκαν για 24 ώρες. Προς το παρόν δεν ασκήθηκαν κατηγορίες. Η Εισαγγελική αρχή θα εξετάσει τις πληροφορίες και τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της και στη συνέχεια θα αποφασίσει τις διαδικασίες που θα κινήσει σε σχέση με την υπόθεση.

http://www.energypress.gr/news/Apath-megalhs-klimakas-ston-energeiako-tomea-ths-Boylgarias

No comments: