Tuesday 24 September 2013

Η Rosatom ανάδοχος σταθμού πυρηνικής ενέργειας στη Φιλανδία

Την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Φινλανδία θα αναλάβει ως ο κύριος ανάδοχος η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Rosatom. Η Rosatom και η φινλανδική κ/ξ Fennovoima, η οποία κατέχει άδεια για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Pyhäjoki, στα ΒΔ της χώρας, υπέγραψαν σύμβαση για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ως τα τέλη του 2013.

Οι εταιρείες, επίσης, συμφώνησαν σε ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του project, τους μηχανισμούς χρηματοδότησής του και την απόκτηση μεριδίου 34% για την Rosatom.
Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της Fennovoima, το εργοστάσιο Hanhikivi-1 θα ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2024, ενώ το κόστος κατασκευής του εκτιμάται σε 4-6 δισ ευρώ.
Στο παρελθόν, η φινλανδική εταιρεία είχε επιλέξει τις Areva και Toshiba ως ανάδοχους του έργου.
Η Φιλανδία λειτουργεί επί του παρόντος 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε δύο εργοστάσια, τα οποία βρίσκονται στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας. Ένα από τα εργοστάσιο, στο Loviisa, έχει δύο VVER-440 αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος που χτίστηκαν από τη ρωσική Atomenergoexport. Οι εν λόγω μονάδες τέθηκαν σε λειτουργία το 1977 και το 1980, αντίστοιχα.

http://www.energypress.gr/news/H-Rosatom-anadohos-stathmoy-pyrhnikhs-energeias-sth-Filandia

No comments: