Thursday 26 September 2013

Μάχη “γιγαβάτ” ανάμεσα σε φωτοβολταϊκά και άνθρακα στην Ινδία – Ultra Mega Power Plants

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο θα φιλοξενήσει σύντομα η Ινδία. Πρόκειται για ένα πάρκο συνολικής ισχύος 4 Γιγαβάτ στο Ρατζαστάν της δυτικής Ινδίας, καρπό της συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και κρατικές επιχειρήσεις.

Σε πρώτη φάση θα εγκατασταθεί ισχύς 1000 Μεγαβάτ μέχρι το 2015, δέκα φορές μεγαλύτερη από κάθε υφιστάμενη φωτοβολταϊκή μονάδα στη χώρα. Στην κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου συμμετέχουν οι εταιρείες BHEL, Powergrid Corporation, Solar Energy Corporation of India, Hindustan Salts και Rajasthan Electronics & Instruments Limited.

Το φωτοβολταϊκό των 4000 Μεγαβάτ θα αναμετρηθεί με τη γιγάντια ηλεκτροπαραγωγική μονάδα άνθρακα ίσης ισχύος που θα κατασκευάσει η Tata Power στο πλαίσιο του προγράμματος  Ultra Mega Power Plants της ινδικής κυβέρνησης. Το ρυπογόνο εργοστάσιο άνθρακα θα βρεθεί σε άμεσο ανταγωνισμό με το φωτοβολταϊκό-μαμούθ και ενδέχεται να προσφέρει χαμηλότερες τιμές στην ηλεκτροπαραγωγή.
Ακόμα όμως και υπό αυτές τις συνθήκες, το φωτοβολταϊκό πάρκο έχει καλύτερες προοπτικές οικονομικής επιβίωσης στο μακροπρόθεσμο διάστημα. Πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί μια περιβαλλοντικά φιλική πηγή ενέργειας, η λειτουργία του βασίζεται στον “άφθονο”, καυτό ήλιο της Ινδίας, τη στιγμή που ο “βρώμικος” ανταγωνιστής του εξαρτάται από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα.
Το φωτοβολταϊκό μεγάλης κλίμακας της Ινδίας αναμένεται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες που προκύπτουν από την αύξηση και την αστικοποίηση του πληθυσμού, ενώ θα συμβάλλει στη μείωση ττων αερίων του θερμοκηπίου.

http://www.econews.gr/2013/09/26/fotovoltaika-anthrakas-india-105771/

No comments: