Monday 14 October 2013

Η Ρωσία καταργεί τους εξαγωγικούς δασμούς αερίου στην Αρμενία

Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Αρμενίας κ. Armen Movsisyan δήλωσε ότι, η Ρωσία είναι έτοιμη να καταργήσει τον δασμό 30% που επιβάλλεται στις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Αρμενία.
Προς το παρόν η Αρμενία καταβάλλει 270$/ 1000 cm3 ρωσικού φυσικού αερίου που έρχεται μέσω Γεωργίας, εκ των οποίων 189$ είναι η καθαρή τιμή και το υπόλοιπο αποτελεί τον εξαγωγικό δασμό του 30%. Η τιμή πάντως για τους καταναλωτές θα παραμείνει αμετάβλητη, σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις του κ. Movsisyan.

Οι εισαγωγές πραγματοποιούνται για μέσου της μεικτής επιχείρησης ArmRosGazprom, ιδρυθείσης το 1997 και της οποίας 80% του κεφαλαίου ελέγχει η ρωσική Gazprom και 20% η αρμενική κυβέρνηση.

Εξέλιξη βιομηχανικής παραγωγής

Η Αρμενία κατέγραψε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής σε ποσοστό 6,2% για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΚΑΚ.

Το ποσοστό αυτό είναι το 4ο μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών ΚΑΚ, προηγείται το Κιργιστάν με 16,2%, ακολουθούμενο από το Ουζμπεκιστάν με 8,2%, την Μολδαβία με 6,3%, το Τατζικιστάν με 3,7%, το Καζακστάν με 2% και το Αζερμπαϊτζάν με 0,6%.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ρωσίας παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ στην Ουκρανία και Λευκορωσία παρατηρήθηκαν μειώσεις σε ποσοστά 5,2% και 4,8%, αντίστοιχα.

Η συνολική βιομηχανική παραγωγή των χωρών ΚΑΚ παρουσίασε μείωση κατά 0,2% για την περίοδο αναφοράς.

Εξορυκτική βιομηχανία

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο Κοινοβούλιο της Αρμενίας ο Υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Areg Galstyan, η συνολική εξόρυξη μεταλλευμάτων για το έτος 2013 θα ανέλθει σε 31 εκ. τόνους, έναντι 17 του έτους 2010.

Οι άδειες που έχουν παραχωρηθεί ανέρχονται σε 438, 24 για ορυχεία μετάλλων, 29 για υπόγεια ύδατα και οι υπόλοιπες για εξόρυξη μη-μεταλλούχων προϊόντων.

Η εξορυκτική βιομηχανία συνεισφέρει περίπου το 5% των συνολικών εσόδων του προϋπολογισμού της Αρμενίας.

http://www.energypress.gr/news/H-Rwsia-katargei-toys-exagwgikoys-dasmoys-aerioy-sthn-Armenia

No comments: