Monday 14 October 2013

Στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης η Ευρώπη λόγω "πράσινων" επιδοτήσεων

Να αναθεωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την προωθούμενη πολιτική της για την ενέργεια και το κλίμα, συγκρατώντας τις επιδοτήσεις στις ΑΠΕ που υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, επισημαίνουν 10 επικεφαλής των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ΥΚΩ.

Οι επικεφαλής προέρχονται από εταιρείες όπως οι Eni, Enel, GDF Suez και προειδοποιούν ότι οι τρέχουσες πολιτικές αποθαρρύνουν τους μελλοντικούς επενδυτές και οδηγούν την Ευρώπη προς μια παρατεταμένη ενεργειακή κρίση.
«Στην ΕΕ, οι εταιρείες πληρώνουν τρεις φορές πάνω την τιμή του φυσικού αερίου έναντι του αμερικάνικου. Πώς μπορούμε να ονειρευόμαστε μια βιομηχανική αναγέννηση με τέτοια τιμολογιακή διαφορά;», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eni, Paolo Scaroni σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες.
Να σταματήσουν οι ενισχύσεις -μέσω επιδοτήσεων και φορολογίας- τύπου «Ρομπέν των Δασών», ζήτησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enel, Fulvio Conti, και συνέχισε, θα προτιμούσα να εξαλειφτεί η κρατική παρέμβαση από τον κλάδο (σ.σ. επιδοτήσεις).
Πέραν των μεσοπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων, το σύστημα εμπορίας ρύπων χρειάζεται μια βραχυπρόθεσμη λύση, τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της GDF Suez, Gerard Mestrallet. «Χωρίς τον άνθρακα, δεν έχουμε μέλλον και δεν θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις» συμπλήρωσε.

http://www.energypress.gr/news/Sta-prothyra-energeiakhs-krishs-h-Eyrwph-exaitias-twn-prasinwn-epidothsewn

No comments: