Monday 14 October 2013

Κυπριακή πρωτιά σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό για την ενέργεια

Το πρώτο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό “Energiochi 8” με θέμα την Ενέργεια απέσπασε η Ε1 τάξη του  Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα Κ.Β’ της Κύπρου. 

Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός “Energiochi” που διεξάγεται εδώ και 8 χρόνια στην Ιταλία έχει καταστεί θεσμός για την περιοχή. Εμπλέκει μαθητές από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και βασίζεται σε ένα ειδικό πρόγραμμα της περιοχής Abruzzo της Ιταλίας. Στη χώρα μας έχει προωθηθεί από το Ενεργειακό Γραφείο. Στο διαγωνισμό φέτος συμμετείχαν περισσότερα από 10.000 παιδιά από την Ιταλία και τις χώρες συνεργασίας στην Ευρώπη: Ρουμανία, Σουηδία, Κύπρος.
Στόχος του διαγωνισμού είναι να παρέχει στους μαθητές έναν πλούτο γνώσης και τις έννοιες που απαιτούνται ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίησή τους στον τομέα της ενέργειας, της εξοικονόμησης της και στην προστασία του περιβάλλοντος. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού http://energiochi.regione.abruzzo.it/index.asp
Κυπριακή Συμμετοχή
Ένας από τους στόχους που έχει θέσει το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα είναι να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς, εγχώριους, ευρωπαϊκούς και διεθνείς. Συμμετοχή σε τέτοιου είδους συνεργασίες αλλά και διαγωνισμούς, ωθεί τους μαθητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, να αναπτύξουν τις ξένες γλώσσες και τις νέες τεχνολογίες, να προάγουν την αυτοπεποίθηση και να ενισχύσουν το κίνητρό τους.

Με αυτό το όραμα, οι μαθητές της Ε’ 1 τάξης, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους, δήλωσαν συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για την ενέργεια "Energiochi 8". Τα παιδιά και η εκπαιδευτικός, υπέβαλαν ένα πρότζεκτ με θέμα την αιολική ενέργεια, που περιελάμβανε σχέδια μαθήματος για μια διδακτική παρέμβαση, αφίσες και μοντέλα ανεμόμυλων. Η ανάπτυξη αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος και η εφαρμογή του στην τάξη βασίστηκε στην εισαγωγή των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων στη Γλώσσα. Η Κυπριακή συμμετοχή απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των ξένων συμμετοχών. Το έπαθλο των νικητών του διαγωνισμού ήταν ένα ταξίδι στην μεσαιωνική Avila της Ισπανίας, την «Πόλη των βράχων και των Αγίων» όπως αποκαλείται. Την Κύπρο αντιπροσώπευσε η εκπαιδευτικός Μαρία Παλάτου, που συμμετείχε στον διαγωνισμό.

Το ταξίδι στην Avila κρίνεται από τους διοργανωτές ως μεγάλης σημασίας τόσο για την πόλη της Avila, την περιοχή του Abruzzo της Ιταλίας αλλά και την Κύπρο αφού σκοπός ήταν η γνωριμία των αντιπροσώπων των φορέων και ινστιτούτων των δύο περιοχών και η διεύρυνση της συνεργασίας τους σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας αλλά και η ενεργός συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα, μέσω του Ενεργειακού Γραφείου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή συνάντηση στην Avila παρουσιάστηκε με άρθρο στην τοπική εφημερίδα Diario de Avila.

http://www.energypress.gr/news/Kypriakh-prwtia-se-eyrwpaiko-diagwnismo-gia-thn-energeia

No comments: