Friday 25 October 2013

Ελλάκτωρ: Κυνηγά το «αμερικανικό όνειρο» στα φ/β

Να διευρύνει την παρουσία του στην αγορά φωτοβολταϊκών πάρκων των ΗΠΑ επιχειρεί ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέσω της Greenwood Biosar, της κοινής εταιρείας που δημιούργησε προ διετίας με τον όμιλο Libra της οικογένειας Λογοθέτη.

Η Greenwood Biosar έχει ήδη αναλάβει έργα σε τρεις περιοχές των ΗΠΑ και στον Παναμά που αφορούν στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 7,3 MW και αυτή την περίοδο διεκδικεί νέες συμβάσεις σε Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσι. Εκτός από τον ενεργειακό βραχίονα του ομίλου Libra στις ΗΠΑ, την Greenwood Energy (που ελέγχει και το 50% των μετοχών της), η Greenwood Biosar έχει στενή συνεργασία με την ιταλική Enel Green Power, η οποία διαθέτει ισχυρή παρουσία στην αμερικανική αγορά.
Η ΒΙΟΣΑΡ (που δεν είναι πλέον αυτόνομη θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά τμήμα της ΑΚΤΩΡ) έχει σήμερα ανεκτέλεστο υπόλοιπο άνω των 200 MW στον τομέα των φωτοβολταϊκών πάρκων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και τις ΗΠΑ.
Ειδικά στις ΗΠΑ δραστηριοποιείται και μέσω της άλλης θυγατρικής Biosar America. Στην Ιταλία έχει κατασκευάσει φωτοβολταϊκά ισχύος 35 MW και έχει υπό κατασκευή άλλα 16 MW. Στην Βουλγαρία έχει κατασκευάσει 21 MW και υπό κατασκευή βρίσκονται φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 19 MW. Στη Ρουμανία κατασκεύασε φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 9 MW και υπό κατασκευή βρίσκονται άλλα 21 MW.
Ο τομέας της κατασκευής (και όχι της λειτουργίας) φωτοβολταϊκών πάρκων αποτέλεσε την τελευταία τετραετία σανίδα σωτηρίας για τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η ΒΙΟΣΑΡ, στην τελευταία χρήση που λειτούργησε αυτόνομα (το 2011) είχε εμφανίσει έσοδα 167 εκατ. ευρώ και κέρδη 17 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με επίσημη παρουσίαση του ομίλου, το 2012 τα έσοδα από την κατασκευή φωτοβολταϊκών προσέγγισαν τα 400 εκατ. ευρώ! Τα προβλήματα της ελληνικής αγοράς φωτοβολταϊκών (η οποία έχει στην κυριολεξία παγώσει) αναγκάζουν τη διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ να εντείνει τις προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας, αξιοποιώντας τη συνεργασία με τον όμιλο Libra.
Ο όμιλος Libra, που διοικείται από τους αδελφούς Γιώργο και Κωνσταντίνο Λογοθέτη, διαθέτει παρουσία στο χώρο της ναυτιλίας (μέσω της Lomar Shipping), της αεροπλοϊας (μέσω της Lease Corporation International, που διαθέτει έναν εκ των μεγαλύτερων στόλων αεροσκαφών στον κόσμο που μισθώνει σε αεροπορικούς κολοσσούς), του τουρισμού (μέσω πέντε εταιρειών που διαθέτουν παρουσία στις πέντε ηπείρους και στρατηγικές συνεργασίες με γνωστούς ομίλους) και των ακινήτων. Ειδικά στο χώρο της ενέργειας, ο όμιλος Libra διαθέτει μέσω της θυγατρικής EuroEnergy παρουσία σε Ελλάδα, Λετονία και Ρουμανία (με φωτοβολταϊκά πάρκα και σταθμούς βιομάζας), συνολικής ισχύος άνω των 210 MW.

(Φ. Κόλλιας, Euro2day)

http://www.energypress.gr/news/Ellaktwr:-Kynhga-to-amerikaniko-oneiro-sta-f-b-H-synergasia-me-Libra

No comments: