Friday 25 October 2013

Εξώδικα, καταγγελίες και επιστολές για το ντόμινο χρεών στην ενεργειακή αγορά

«Αγριεύουν» τα πράγματα, μέρα με τη μέρα στην ενεργειακή αγορά εξαιτίας του προβλήματος ρευστότητας που έχει οδηγήσει στο γνωστό ντόμινο χρεών: Η ΔΕΗ οφείλει στον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ, εκείνοι προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και εκείνοι με τη σειρά τους προς την ΔΕΠΑ.
Μετά τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και με το υπουργείο Οικονομικών, και το διαφαινόμενο αδιέξοδο όσον αφορά την εξεύρεση πόρων, φαίνεται ότι έχει έρθει η ώρα των νομικών κινήσεων. Κάθε πλευρά προσπαθεί να εδραιώσει τις απαιτήσεις της, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η προσπάθεια των διοικήσεων των εταιρειών (δημόσιων και ιδιωτικών) να καλύψουν «τα νώτα τους» δηλαδή να έχουν κάνει, έστω και τυπικά, εκείνες τις κινήσεις που θα τις προστατεύσουν από πιθανές διαμαρτυρίες μετόχων τους για αδράνεια και μη υπεράσπιση των συμφερόντων της εταιρείας τους. Οι εμπλεκόμενοι δηλώνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν την παράκληση του ΥΠΕΚΑ για «χαμηλούς τόνους» αλλά από την άλλη δεν είναι διατεθειμένοι να βρεθούν υπόλογοι για ελλιπή εταιρικά αντανακλαστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται κινήσεις όπως η αποστολή επιστολών, οι καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές και η αποστολή εξωδίκων. Ειδικότερα:

·         Η ΔΕΠΑ έχει ήδη στείλει επιστολές προς τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, με τις οποίες υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει προχωρήσει σε κάποια νομική κίνηση. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΠΑ διεκδικεί τα οφειλόμενα, ενώ στο παρελθόν έχει απειλήσει ακόμα και με διακοπή τροφοδοσίας. Παρότι το ΥΠΕΚΑ έχει καλέσει τους εμπλεκόμενους να κρατήσουν «χαμηλούς τόνους», η διοίκηση της εταιρείας φροντίζει να κατοχυρώνει τις απαιτήσεις της και εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε πιο ριζικές αποφάσεις εάν δεν αρχίσει να επιλύεται το θέμα.
·         Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, πιεζόμενοι από την ΔΕΠΑ, ετοιμάζονται να κάνουν επίσημες καταγγελίες προς τη ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, διεκδικώντας από τον ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ τα ποσά που αντιστοιχούν στο ρεύμα που διοχετεύουν στο σύστημα. Έχοντας κάνει το τελευταίο διάστημα σειρά παρεμβάσεων σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η ΔΕΗ (για διάφορα ζητήματα) δεν αποκλείουν ως έσχατο μέσο και την χρήση ποινικών μέτρων, όπως διαταγές πληρωμής κ.λπ.
·         Ο ΛΑΓΗΕ από την πλευρά του προχώρησε στην αποστολή εξωδίκων προς τη ΔΕΗ, αλλά και προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ, διεκδικώντας τις αντίστοιχες οφειλές. Από τη ΔΕΗ διεκδικεί τα ποσά που η επιχείρηση έχει παρακρατήσει στο πλαίσιο των συμψηφισμών που κάνει με τις οφειλές που έχει ο ΛΑΓΗΕ απέναντί της από τα φωτοβολταϊκά στέγης. Από τον ΔΕΔΔΗΕ διεκδικεί τα ποσά που αφορούν έσοδα από το μη διασυνδεδεμένο σύστημα προς τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ. Από τον ΑΔΜΗΕ διεκδικεί  ποσά που αφορούν την καθυστέρηση απόδοσης του ΕΤΜΕΑΡ και των εσόδων από την εκκαθάριση των αποκλίσεων. Στα εξώδικα τίθεται προθεσμία μίας εβδομάδας για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων, υπό την απειλή άσκησης νομικών μέτρων.
·         Τέλος ο ΑΔΜΗΕ από την πλευρά του, παρότι αναγνωρίζει την αντικειμενική αδυναμία της ΔΕΗ να βρεί ρευστό για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της (οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών έχουν ξεπεράσει το 1,3 δις. ευρώ) έχει αποστείλει επιστολή προς την διοίκηση της μητρικής του, με την οποία την καλεί να πληρώσει έγκαιρα τις οφειλές της, επιφυλασσόμενος για νομικές κινήσεις στη συνέχεια.

http://www.energypress.gr/news/Exwdika-kataggelies-kai-epistoles-gia-to-ntomino-hrewn-sthn-energeiakh-agora

No comments: