Wednesday 25 September 2013

Προτάσεις ΕΒΙΚΕΝ για μείωση του ενεργειακού κόστους

Την αναγκαιότητα μείωσης του κόστους στην ηλεκτροπαραγωγή προκειμένου η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις επεσήμανε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε στη Λάρισα για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τις επιπτώσεις του υψηλού ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έθεσε η ΕΒΙΚΕΝ είναι αντί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, 3.500 ΜW ως το 2020, να μελετηθεί ο εκσυγχρονισμός των παλαιών μονάδων με σύγχρονες τεχνολογίες και σεβασμό στο περιβάλλον. Παράλληλα, ζήτησε να επανεξεταστεί ο στόχος διείσδυσης των ΑΠΕ στο 20% του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας ως το 2020.

Κόστος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας 

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, το κόστος στήριξης των ΑΠΕ το 2014 θα φθάσει τα 2 δισ. ευρώ, ποσό που αρχικά είχε υπολογιστεί για το 2020, ενώ το μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ φθάνει στα 200 ευρώ/MWh. Η Ενωση, που εκπροσωπεί μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, επιρρίπτει το αυξημένο κόστος του ρεύματος στις υψηλές ρυθμιστικές χρεώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, όπως είναι οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), στις ΑΠΕ, στον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωση, στο μοντέλο της αγοράς, στην ύπαρξη ενός μοναδικού κυρίαρχου παίκτη που διαχειρίζεται τους εθνικούς πόρους, στο υψηλό εγγυημένο έσοδο των παραγωγών μέσω των διαφόρων μεταβατικών μηχανισμών, στην υψηλή τιμή του φυσικού αερίου και στη συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
Υποστηρίζει δε ότι αν γίνουν οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές το κόστος θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο συνολικός τζίρος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας φθάνει στα 6 δισ. ευρώ. Σχετικά με το φυσικό αέριο η Ένωση ανέφερε ότι το κόστος του για τη βιομηχανία είναι κατά 40% ακριβότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η τιμή του για τους επιλέγοντες βιομηχανικούς καταναλωτές έχει αυξηθεί κατά 80% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ στην Ευρώπη μόνον κατά 8%, αφού οι ευρωπαϊκές εταιρείες διαπραγματεύτηκαν και πήραν από τη Gazprom μεγάλες αναδρομικές εκπτώσεις. Η EBIKEN εκτιμά ότι το συνολικό κόστος των αναγκαίων μέτρων στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό για να γίνει ανταγωνιστική η βιομηχανία δεν ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

http://www.energypress.gr/news/Protaseis-EBIKEN-gia-meiwsh-toy-energeiakoy-kostoys

No comments: