Tuesday 24 September 2013

Ποιες είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές εταιρείες που θα προμηθεύονται το Αζερικό φυσικό αέριο

Πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές εταιρίες που προσβλέπουν στο αζέρικο φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ, σε μια προσπάθεια να απεξαρτηθούν από το ρώσικο φυσικό αέριο.H Γερμανική Ε.ΟΝ. υπέγραψε με την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ συμβόλαιο διάρκειας 25 ετών, για την προμήθεια 40 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου. Η εταιρία θα αγοράζει κάθε χρόνο 1,6 δισ. κ.μ. αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. 

Αλλά και η Γαλλική GDF Suez ανακοίνωσε ότι συμβολαιοποίησε την προμήθεια 2,6 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου σε ετήσια βάση από τη δεύτερη φάση του Σαχ Ντενίζ για περίοδο 25 χρόνων. Η Ιταλική Hera Trading έδωσε κι αυτή στη δημοσιότητα τις ποσότητες που θα αγοράζει από το Αζερμπαϊτζάν. Πρόκειται για 300 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως.
Αντίθετα, επέλεξαν να μη δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες του 25ετούς συμβολαίου που υπέγραψαν οι, Shell Energy Europe, BulgarGas, Gas Natural Fenoza, Enel και Axpo Trading.
Η ΔΕΠΑ, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις εταιρίες που υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα συμβόλαιο τροφοδοσίας από το Σαχ Ντενιζ ΙΙ, θα προμηθεύεται περί το 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως.
Το αέριο από τη δεύτερη φάση του Σαχ Ντενίζ θα μεταφέρεται μέσω του TAP, η κατασκευή του οποίου σχεδιάζεται να ξεκινήσει το 2015. Η αρχική χωρητικότητα του αγωγού είναι 10 δισ. κ.μ. το χρόνο, με δυνατότητα επέκτασης στα 20 δισ. κ.μ.
Οι εταιρίες που υπέγραψαν συμβόλαια θα προμηθεύονται το αζέρικο φυσικό αέριο από το 2019 και μετά, καθώς η παραγωγή στο Σαχ Ντενίζ ΙΙ προβλέπεται να ξεκινήσει το 2018, με την τελική επενδυτική απόφαση να λαμβάνεται ως τα τέλη του έτους.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=74365

No comments: