Wednesday 25 September 2013

Energean: Νέα ανοίγματα σε Μαυροβούνιο και Κροατία

Η χθεσινή αναφορά του επικεφαλής της Energean Μαθιού Ρήγα στο γεγονός ότι η ελληνική εταιρεία είναι η μοναδική που εκμεταλλεύεται και παράγει ενεργό κοίτασμα στο Ευρωπαϊκό τμήμα της Μεσογείου, μόνο τυχαία δεν ήταν.
Η Energean, την ίδια στιγμή που περιμένει μια σειρά από σημαντικές ειδήσεις στο εγχώριο μέτωπο – από τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων και του νέου επενδυτικού προγράμματος στον Πρίνο, μέχρι τα αποτελέσματα του open door αλλά και την ανταπόκριση της πολιτείας στην πρόταση που έγινε από κοινού με τη Ratio Oil  για το Θερμαϊκό και τον κόλπο του Ορφανού στην Καβάλα – αποκάλυψε χθες ότι ήδη σχεδιάζει τα επόμενα ανοίγματά της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, η Energean εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τους διαγωνισμούς έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων που προετοιμάζονται και θα βγουν στον αέρα το προσεχές διάστημα σε Μαυροβούνιο και Κροατία. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν επαφές με αξιωματούχους των δύο χωρών, κατά τις οποίες η Energean μετέφερε σε υπουργικό επίπεδο το ενδιαφέρον των μετόχων της εταιρείας για επενδύσεις.

Χρονικά αναμένεται να προηγηθεί το Μαυροβούνιο, καθώς η προθεσμία για την εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος είναι εντός του Οκτωβρίου, με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών να προβλέπεται για το Φεβρουάριο του 2014.
Θα ακολουθήσει η Κροατία και οι παραχωρήσεις στο τμήμα της Αδριατικής που ανήκει στη Βαλκανική χώρα. Οι διαγωνισμοί στην Κροατία που θα γίνουν με βάση τα σεισμικά δεδομένα από τις έρευνες που έκανε η εταιρεία Spectrum αναμένεται να βγουν στον αέρα εντός του 2014.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Energean, η εκδήλωση ενδιαφέροντος για έρευνα και εκμετάλλευση στη θάλασσα της Αδριατικής αποτελεί τη φυσική συνέχεια της δραστηριοποίησης της ελληνικής εταιρείας τόσο στα Ιωάννινα όσο και στο Κατάκολο. Θυμίζουμε ότι η Energean έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής και αναμένει την κύρωση της σχετικής σύμβασης στα Ιωάννινα ενώ στο Κατάκολο βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση και την εταιρεία Grekoil πριν την ανακήρυξη του κοινού σχήματος ως προτιμητέου επενδυτή.
Τα βασικά όπλα που διαθέτει η ελληνική εταιρεία στις νέες διεκδικήσεις της είναι το γεγονός ότι διαθέτει εμπειρία της διαχείρισης μιας παραγωγικής εκμετάλλευσης για πάνω από 30 χρόνια, σε μια περιοχή όπου κατάφερε να συνυπάρξει χωρίς πρόβλημα με τον τουρισμό. Επίσης η εταιρία έχει εμπειρία και διαχειρίστηκε χωρίς προβλήματα δύσκολες γεωτρήσεις σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές στην Αίγυπτο (οριζόντια γεώτρηση από την ξηρά στη θάλασσα στο πεδίο East Megawish).
Και βέβαια θυμίζουμε ότι πρόσφατα στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean εισήλθε το αμερικανικό fund Third Point, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στις προοπτικές της εταιρείας όσο και στην ευρύτερη αγορά υδρογονανθράκων της περιοχής. 

http://www.energypress.gr/news/Energean:-Nea-anoigmata-se-Mayroboynio-kai-Kroatia

No comments: