Wednesday 25 September 2013

ΔΕΠΑ: Σημαντικό ενδιαφέρον για τον IGB

Στόχος της ΔΕΠΑ είναι η δημιουργία στη νοτιοανατολική Ευρώπη μίας ανταγωνιστικής αγοράς φυσικού αερίου με ρευστότητα τιμών, τόνισε ο Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της επιχείρησης, Κώστας Καραγιαννάκος, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Balkan Oil and Gas.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του το στέλεχος της ΔΕΠΑ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον αγωγό IGB κάνοντας λόγο για ένα έργο το οποίο έχει αναγνωριστεί ως έργο εθνικής σημασίας το οποίο θα επηρεάσει την αγορά.
Όπως είπε, στο πρώτο market test, το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί, υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και το δεύτερο στο οποίο και θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ενώ ήδη είναι έτοιμη η περιβαλλοντική μελέτη της Βουλγαρίας και έχει ανατεθεί και η ελληνική.
Επεσήμανε δε και την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μεταξύ IGB & TAP.
Σχετικά με το θέμα των τιμών του αερίου, ο κ. Καραγιαννάκος αναφέρθηκε στην τάση που έχει διαμορφωθεί για περιορισμό της σύνδεσης των τιμών με το πετρέλαιο και αύξηση της σύνδεσης με την τιμή αερίου spot. Σημείωσε παράλληλα ότι η ύπαρξη υποδομών οδηγεί σε σύγκλιση των τιμών.

http://www.energypress.gr/news/DEPA:-Shmantiko-endiaferon-gia-ton-IGB

No comments: