Monday 14 April 2014

Η σύνοδος πρυτάνεων των ΑΕΙ συνεχίζει τις ανακοινώσεις κλάψας όπως στο ΤΕΕ

Και ποιό συγκεκριμένα:

Η Σύνοδος Πρυτάνεων διαπιστώνει ότι με διατάξεις του, ο πολυνόμος με τίτλο «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαισιο εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις», ο οποίος καταργεί τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των ειδικοτήτων των Μηχανικών:
•    Ανατρέπει τις ακαδημαϊκές ισοτιμίες, καθώς εξομοιώνει το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων των διπλωματούχων των Πολυτεχνείων, με αυτό των πτυχιούχων των ΤΕΙ και Κολλεγίων, χωρίς την απαραίτητη διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης.
•    Απαξιώνει τα διπλώματα του ΕΜΠ και των ενιαίων 5ετών αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών και Τμημάτων Μηχανικών της χώρας, καθώς αποσυνδέει την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού από τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών και τελικά βλάπτει το δημόσιο και ιδιωτικό συμφέρον σε όλα τα πεδία, όπου συντελείται η τεχνική ανάπτυξη της χώρας.
Η Σύνοδος Πρυτάνεων εκτιμά ότι οι ενέργειες αυτές θίγουν τα Δημόσια Πανεπιστήμια στο σύνολό τους καθώς απαξιώνουν τους 4ετείς  - 5ετείς τίτλους σπουδών των Πανεπιστημίων εξισώνοντάς τους με τους 3ετείς τίτλους σπουδών των Κολλεγίων. Αποκορύφωμα  της απαξίωσης αυτής είναι κατά την πρόσφατη συγκρότηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων από το ΥΠΑΙΘ, η αναγνώριση του 2ου τίτλου σπουδών των Κολλεγίων (3+2 έτη) ως Master, όταν η ίδια η Πολιτεία δεν αναγνωρίζει ως Master τα διπλώματα των πενταετών ενιαίων και αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και άλλων συναφών. Η Σύνοδος δηλώνει την κατηγορηματική της αντίθεση στην αντισυνταγματική αυτή ρύθμιση που πλήττει το δημόσιο συμφέρον και ζητά από το ΥΠΑΙΘ να επανορθώσει, αποκαθιστώντας την αναγνώριση πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες των διπλωμάτων και πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων με βάση τα προγράμματα σπουδών τους.  Συνεπώς, η Σύνοδος εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στον τρόπο οικοδόμησης του εθνικού πλαισίου προσόντων με αποσύνδεση της επαγγελματικής από την ακαδημαϊκή ισοτιμία.

http://www.esos.gr/arthra/tritovathmia/eidisis-tritovathmia-ekpaidefsi/ta-13-chfismata-ths-75hs-synodoy-prytanevn 

Ακόμα δεν πήραν πρέφα οτι τα ΤΕΙ δεν ζητάνε ισοτίμηση με τα ΑΕΙ όσον αφορά τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, αλλά ζητάνε απόδοση δικαιωμάτων βάσει του προγράμματος σπουδών του κάθε τμήματος και όχι την παραμονή τους στα αναχρονιστικά ΒΔ του 50 που χρησιμοποιούνται καταχρηστικά. Αυτό δεν λένε να το αντιληφθούν οι παράγοντες των πανεπιστημίων που εκδίδουν δημοσίως ανακοινώσεις κλάψας στο ίδιο στύλ με του ΤΕΕ πρίν 2 εβδομάδες όταν και πέρασε η ν ομοθετική ρύθμιση για το επάγγελμα του μηχανικού.
Όσον αφορά τα κολλέγια επειδή πολύς ντόρος γίνεται. Υπάρχουν οι νόμοι της Ε.Ε που έχουμε συνυπογράψει σαν χώρα και δεν μπορούμε να τους αφήσουμε ανεφάρμοστους, οπότε και σε εκείνο το θέμα όσο κλάψα και να πέφτει δεν υπάρχει κέρδος. Το καλύτερο που συνιστούμε όλοι είναι να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται.

2 comments:

ΕΜΠ said...

τα τει ειναι αχροιστα ιδρυματα και οι αποφοιτοι υπομηχανικοι παντελως ασχετοι δεν ξερουν ποσο κανι ενα κε ενα

EnergyTechnology said...

Συνεχίστε τις κλάψες φίλε μου. Το ποιός είναι άχρηστος και άσχετος φαίνεται καθημερινά. Ο απόφοιτος ΤΕΙ είναι μηχανικός ΤΕ και όχι υπομηχανικός, οι σχολές υπομηχανικών έχουν κλείσει από το 60. Α, και μάθε ορθογραφία.