Friday 10 February 2012

Το δ΄ τρίμηνο του 2015 ο πλωτός σταθμός LNG του Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη

Η πρώτη επαφή εκπροσώπων του Ομίλου Κοπελούζου με το δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης, σχετικά με το σταθμό υγροποιημένου αερίου που θα κατασκευάσει ο όμιλος στην περιοχή, πραγματοποιήθηκε σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως επισημάνθηκε, ήταν μία πρώτη προσπάθεια προσέγγισης του θέματος, κατάθεσης προβληματισμών και ανταλλαγής απόψεων και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κι άλλες επαφές. Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, αφορμή για την ενημέρωση αυτή ήταν η κατ’ αρχήν θετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του δήμου αναφορικά με τη δυνατότητα διέλευσης του αγωγού από την παραλία και την αιγιαλίτιδα ζώνη της περιοχής που έχει χωροθετηθεί, δίχως να παρεμποδίζει τον σχεδιασμό του δήμου, ειδικά για τη δημιουργία του εμπορευματικού σταθμού.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος του ομίλου Κοπελούζου Κωστής Σηφναίος, παρουσίασε τον βασικό σχεδιασμό και τα κυριότερα χαρακτηριστικά του έργου, το οποίο περιλαμβάνει τον πλωτό τερματικό σταθμό, ο οποίος θα βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από την ακτή της Μάκρης και 18 από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τον υποθαλάσσιο αγωγό, ο οποίος θα καταλήγει στην παραλία του Απαλού κι από εκεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΣΦΑ στην Αμφιτρίτη. Σημειώνεται ότι πρόκειται για επένδυση ύψους περίπου 298 εκατ. ευρώ.

Αρχικός σχεδιασμός της εταιρείας είναι να γίνεται μία μεταφόρτωση την εβδομάδα ενώ η πλατφόρμα θα μπορεί να κάνει φορτώσεις από διάφορα σημεία ανάλογα με τον καιρό. Η επένδυση στοχεύει στην απόδοση 60-80 άμεσων θέσεων εργασίας στην περιοχή, καθώς, όπως επισημάνθηκε, «αυτό είναι που συμφέρει πραγματικά τον όμιλο». Ακόμη, με το έργο αυτό αναμένεται ότι θα εξασφαλίζεται περίπου το 50% της εγχώριας ζήτησης σε φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον κ. Σηφναίο, πρόκειται για έργο μέγιστης ασφάλειας, με ουσιαστική συνεισφορά στην τοπική οικονομία, καθώς θα υπάρξει επιπλέον συνέργεια, πέρα από τις 60-80 θέσεις εργασίας που υπολογίζεται να απορροφηθούν από άνεργους της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Σιφναίο η έναρξη της λειτουργίας του έργου αναμένεται το δ΄ τρίμηνο του 2015.

Από την πλευρά τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν απορίες και αγωνίες για την επένδυση, ενώ για το θέμα παρεμπόδισης ή εξαφάνισης της αλιευτικής δραστηριότητας από την περιοχή που θα διέρχεται ο αγωγός, αλλά και θα βρίσκεται ο πλωτός σταθμός, επισημάνθηκε πως δεν θα υπάρξει κανένα τέτοιο πρόβλημα.

http://www.energypress.gr/news/To-d-trimhno-toy-2015-o-plwtos-stathmos-LNG-toy-Kopeloyzoy-sthn-Alexandroypolh

No comments: